Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Domácí saunování

Pobyt v sauně vás znovu dobije energií, a přitom kvůli její návštěvě nemusíte opustit svůj domov – saunu či infrasaunu dnes můžete mít i v menším bytě!

Redakce Marianne | 18. 01. 2013

Proč ji mít doma?

RELAXACE A ZDRAVÍ
Saunování spočívá v důkladném prohřátí celého těla a následném prudkém ochlazení. Pobytem v sauně si odpočinete nejen po stránce tělesné, ale i duševní. Uvolníte si svaly a napomůžete kloubní ohebnosti, zlepší se tělesná termoregulace, zrychlí látková výměna a vaše psychika si zde výrazně rychleji odpočine.

POHODLÍ A SOUKROMÍ
Můžete se jít prohřát, kdykoli budete chtít, aniž byste museli opustit domov. Také vám nabízí komfort naprostého soukromí. To oceníte, zejména pokud vám nevyhovuje chodit do společných saun s ostatními.

SAUNA
Klasická finská sauna je vybavena elektrickými saunovými kamny, která ohřívají vzduch prostoru sauny. Tělo je zde vystaveno teplotě 90 až 110 °C. Vlhkost vzduchu regulujete ovladačem nebo poléváním rozpálených kamenů uložených v nádobě na kamnech.

INFRASAUNA
K vyhřívání neslouží elektrická kamna, ale infrazářič. Infrazáření ohřívá procesem zvaným konverze povrch těla přímo do hloubky pokožky. Okolní vzduch se tedy oproti klasické sauně zahřívá minimálně a teplota uvnitř kabiny se pohybuje jen mezi 30 až 60 °C. Infrazářiče bývají keramické, světelně-keramické a karbonové.

V sauně zregenerujete svoje unavené tělo a mysl mnohonásobně rychleji!

Zásady saunování

Před saunováním se kvůli uvolnění pórů pokožky důkladně osprchujte a umyjte mýdlem. Při pobytu v saunovací kabině pamatujte, že dva až tři saunovací cykly vás uvolní, více než tři utlumí. Dokonalého zchlazení následně dosáhnete ponořením celého těla do vody, nejen pouhým osprchováním, proto je vhodné si k tomu napustit vanu plnou studené vody a po studené sprše se ještě zchladit takto.

Na co se zaměřit?

  1. Sauna, nebo infrasauna? Klasická sauna nabízí mnohem vyšší teplotu, a tím tedy intenzivnější prohřátí, infrasauna je díky menším teplotám vhodná pro jedince, kteří ze zdravotních důvodů do klasické sauny nemohou. Předehřátí klasické sauny trvá 30 až 50 minut, u infrasauny je to kolem 20 minut. Nelze říci, která je lepší, každému vyhovuje něco jiného.
  2. Náklady Infrasauna je ekonomicky výhodnější, má nižší pořizovací náklady a i její provoz je levnější.
  3. Rozměry a umístění Nabídka saun i infrasaun je pestrá, jsou nabízeny v mnoha velikostech, menší mohou najít své místo třeba v koupelně, jsou i rohové varianty. Nejste omezeni jen typizovanými velikostmi, můžete si ji samozřejmě nechat vyrobit i na míru.

(Úvodní foto – Inipi B, Duravit, finská sauna, počet osob 1–2, možnost nastavení čtyř rozdílných režimů teploty a vlhkosti, světelná terapie, hudební terapeutické programy, www.duravitcz.cz, cena od 253 579 Kč)