Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

Dovolená s dětmi: Jak se připravit, abyste vše v klidu zvládli

Chystáte se na dovolenou s dětmi? Ať už jedete k moři nebo si budete užívat na chalupě v Čechách, určitě si chcete během volna odpočinout a načerpat nové síly. Aby všechno proběhlo pohodově a na cestách jste byli spokojení vy i vaše ratolesti, věnujte trochu energie přípravě. Máme pro vás pár tipů, které vám zpříjemní společné zážitky.

Promotion | 25. 07. 2017

Kdy vyrazit s dětmi na dovolenou?

Pokud cestujete s malými dětmi, promyslete si destinaci i termín, v němž se na dovolenou vypravíte. Oblasti s denními teplotami nad 30 °C mohou být pro děti náročné. Navíc je třeba neustále myslet na ochranu před sluncem. Zvažte proto dovolenou po sezóně. Nejenže teploty klesnou na snesitelnou úroveň, ale z letovisek a měst navíc vymizí davy turistů, takže nad svými dětmi snáze udržíte dohled.

Dovolte dětem, ať plánují s vámi

Zapojíte-li děti do plánování, zvýšíte tím jejich zájem a postupně je povedete k zodpovědnosti i k vlastnímu úsudku. Povězte jim něco o místě, na které jedete, a ukažte jim na internetu obrázky. Nechte je, aby si samy zkusily naplánovat výlet. Pokud dětem dovolíte, aby se podílely na přípravě, stanou se z nich místo odmlouvačů malí dobrodruzi.

Jak přežít dlouhou cestu?

Na dovolené s dětmi bývá nejnáročnější cesta samotná. Pokud jedete autem, naplánujte si pravidelné přestávky. Nechte děti, ať se proběhnou a trochu rozptýlí. Na dlouhou cestu mějte vymyšlené zábavné aktivity i záložní plán. Až vás přestane bavit zpívání písniček a slovní kopaná, zachrání vás třeba přenosný DVD přehrávač nebo CD s oblíbenými pohádkami.

Důležité je dětem v autě zajistit dostatečný přísun čerstvého vzduchu, aby se jim nedělalo nevolno. S klimatizací to však nepřehánějte a raději nechte mírně pootevřené okénko. K příjemnějšími klimatu v autě vám pomohou také okenní fólie, které zabrání přístupu UV paprsků.

Cestování s dětmi letadlem

Je před vámi dlouhé čekání na letišti? Připravte na to děti předem a pomozte jim vymyslet, jak se zabaví. Při startu jim dejte vycucat bonbon – nebudou jim zaléhat uši. Během celého letu potom malým výletníkům poskytněte dostatek tekutin.


 

Pravidla pro pohodovou dovolenou

Úspěšně jste zvládli cestu a teď vás konečně čeká ta pravá rodinná pohoda. Jak zařídit, aby se nic nepokazilo? Dodržujte pár pravidel:

Vybavte se proti slunci. Ochrannými přípravky s dostatečným faktorem, ale i světlým tričkem, které si dítě může vzít do vody, kdyby se spálilo. Nepodceňujte sílu slunce a během poledního žáru ukryjte hlavičky vašich nejmenších do stínu.

Do vody jen pod dohledem rodičů. Pohlídejte si vzdálenost dítěte od břehu a u moře buďte opatrní dvojnásob. U neznámých břehů si nejprve prohlédněte přístup k hladině, a pokud je pokrytý kameny, ochraňte dětské nožičky speciálními botami na plavání.

Každé vzdálení z místa musí děti hlásit. Chcete se vyhnout planému poplachu a zběsilému pobíhání po neznámém městě? Domluvte se s dětmi, že když se budou chtít někam podívat, musí vám to vždy dopředu ohlásit.

Neustále nějaká zábava. Jakmile se děti budou nudit, začnou zlobit. Přitom abyste je zabavili, nemusíte vymýšlet nic světoborného. Vzpomeňte si na to, co se vám nejvíce líbilo na dovolené s rodiči, a využijte předměty, které máte kolem sebe. Děti si skvěle vyhrají třeba i s kamínky nebo s větvičkami.

Spokojené bříško znamená úsměv. Chystáte se s dětmi na výlet? Abyste nemuseli poslouchat ukňourané hladové krky, mějte vždy v záloze nějaké občerstvení. Svačinku můžete dětem připravit do jejich vlastního dětského batohu a ve vašem zavazadle zbyde místo na tajné zásoby.

Naučte děti zacházet s penězi

V novém prostředí děti objeví spoustu suvenýrů, které zatouží mít ve svém vlastnictví. Abyste předešli neustálému škemrání, určete jim kapesné na drobnosti, které si sami koupí. Z kapsičky na krk peníze jen tak nevytrousí. Neudělejte však chybu a kapesné jim nedávejte hned první den. Nechte je nejprve se porozhlédnout, jinak vše utratí u prvního stánku.

Dovolená v klidu a bez výčitek

A co je na cestách s dětmi vůbec nejdůležitější? Hlavně si nenechat zkazit náladu. I když nebudete zářit úsměvem úplně celý pobyt, určitě si na vaše zážitky jednou rádi zavzpomínáte, a i těm nepříjemný situacím se od srdce zasmějete.

Také už se nemůžete dočkat, až vyrazíte?