Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Drobné radosti jako klíč ke spokojenosti

Co je pro vás na prvním místě? Vy? Ne! Podle nedávného výzkumu je pro 74% českých žen na prvním místě péče o děti a domácnost.

Dokonalá matka, partnerka, hospodyňka a mnohdy i živitelka. Poznáváte se? Chcete být ve všech životních rolích dokonalá? Nejste sama... Ženy si na sebe kladou víc povinností, než mohou skutečně unést, a tak jsou v konečném důsledku nejen uhoněné, ale i nespokojené. „Péče o rodinnou pohodu a děti spolu úzce souvisí. Ženy, které pečují o malé děti, tráví doma víc času, proto často zastávají roli hospodyně a starají se o běh celé domácnosti. Nevidím ale důvod, proč by měly zapomínat samy na sebe a své potřeby. Čas od času je nutné se uvolnit a dopřát si malou radost,“ říká psycholožka Eliška Kodyšová.
Ženy, zastavte se!

Z průzkumu agentury NMS Market Research také vyplývá, že ženy jsou v dnešní době natolik vytížené, že si tři čtvrtiny z nich dopřejí drobné potěšení jednou týdně. Za kulturou, s kamarádkou nebo na nákupy ale vyrazí i méně často. Jako hlavní překážku uvedly ženy nedostatek času (51 %).

Žádné výčitky

Pokud už si ženy drobnou radost přeci jen dopřejí, 90 % z nich nemá výčitky. Psycholožka Eliška Kodyšová v tom vidí krok dobrým směrem: „Pokud malé radosti nekladou přílišné nároky na finanční a časové zdroje rodiny a žena cítí, že jí dodávají energii, kterou může vložit zase zpátky, vidím radost spíše jako investici.“ Souhlasí s tím i muži, i oni tvrdí, že si jejich partnerky dopřávají málo radostí.

Stojí za to to zopakovat: ženy si dopřávají málo radostí, pod tlakem všech povinností a starostí mají tendenci na sebe zapomínat. Citovaný průzkum vznikl ve spolupráci se značkou Figaro, což je příznačné - kousek čokolády, který si sníme v klidu a bez výčitek je přesně tou příjemnou potěchou, která umí zpříjemnit den. Proto zkuste myslet na to, že drobné radosti jsou životní nutnost! Inspirovat sebe i ostatní můžete na www.365radosti.cz, ale svůj názor nám napište i sem.
Jak si děláte radost každý den?