Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

DUBAJSKÝ DENÍK BLOGERKY JINDRY: Záplavy

V dalším deníku blogerka Jindra popisuje, jaké je dubajské počasí v lednu. Stačí jeden den neustálého deště a můžete se i koupat. Bohužel ale ne v moři.

Anonymous | 29. 01. 2020

Autorka: Jindra Chrvalová www.myfuntasticlife.com

Asi nejčastější otázka, kterou teď od čtenářů mého blogu dostávám, je ,„Jaké je teď u vás v Dubaji v zimě počasí? Je to na koupání?“

Je leden, a to je v Emirátech spolu s únorem nejchladnější měsíc z celého roku. Teploty přes den se pohybují mezi dvaceti a pětadvaceti stupni. Většinou svítí sluníčko a počasí by se dalo přirovnat k takovému příjemnému českému jaru. Místní (včetně mě) si rochní blahem. Je fakt, že rána i večery jsou chladné a vítr je studený, pokud ale neprší, je počasí přes den naprosto fantastické a přímo vybízí k venkovním aktivitám. K těm aktivitám bych ale koupání v moři rozhodně nepřidala. Naše plavky většinou zůstávají až do konce března ve skříni. Teplota moře se pohybuje okolo 21 stupňů, což není taková hrůza, když si vezmete, že to nemá Balt ani během největší letní sezóny. Ale na Dubaj je to sakra málo, a tak v moři uvidíte spíš odvážnější otužilce – většinou turisty ze Sibiře. Což ale vůbec neznamená, že dubajské pláže by byly prázdné. Naopak! Vyrazit za slunného lednového dne na pláž je velmi příjemné. Sluníčko opaluje i tak. Co se týká vstupu do moře, není to moc příjemné a nikdo se tam dvakrát nehrne. Okolo čtvrté hodiny začne pomalu zacházet slunce a tím pádem začne padat i chlad.

Lednové počasí je taky specifické i svojí nepředvídatelností. Občas připomíná Apríl. Můžete přiletět do Dubaje na týden a budete mít celý pobyt krásně slunečno, ale může se vám také stát, že vám většinu pobytu proprší. Na rozdíl od letních měsíců, je déšť a nestálé počasí typické pro zimní měsíce. Pokud prší bez přestání víc jak jeden den, nastanou v Dubaji záplavy, a to je teprve „dobrodrůžo“. Ano, čtete správně - ZÁPLAVY. Nejsou až tak obvyklé, ale párkrát jsme je tady za těch osm let zažili. První celkem velké záplavy nás přivítaly hned první zimu po přestěhování a druhé podobné byly teď na začátku ledna, když jsme se vrátili po Vánocích z Čech. Pršelo v kuse od pozdního odpoledne přes celou noc. V noci byla asi dvě hodiny dokonce šílená průtrž mračen, takže jsem běhala po domě a sledovala jsem, jestli nám neteče někudy dovnitř voda. Naštěstí se k nám voda nedostala, ale byly domy, které dopadly hůř.

Dubaj

Dubaj není na déšť moc stavěná. Kanalizační systém je chabý, kanálů je málo, takže větší přívaly vody nestíhají pobírat. Voda potom nemá kudy odtékat, takže pokud víc (a hlavně déle) prší, ulice se zalijí, lidé se brodí někdy až po kolena ve vodě a auta zůstávají uvíznutá pod viadukty, kde se voda nahromadí. V Dubaji je během velkého deště (a po něm) totální dopravní kolaps a je lepší vůbec nevyjíždět z domova, pokud to není nutné. Školy v takových případech vyhlašují mimořádný den volna, což bohužel dávají vědět buď večer předtím nebo až ten den ráno na základě předpovědi počasí.

Jako právě teď před dvěma týdny po zmiňovaném nočním dešti. V noci sice pršelo, ráno ale už jen slabě poprchávalo, takže jsem vypravila děti do školy jako obvykle. Děti najedené, oblečené, svačiny zabalené. Před odchodem z domu jsem pro jistotu mrkla do telefonu. A ejhle! V e-mailu byla zpráva od ředitele školy poslaná v 05:35 ráno, že škola bude, vzhledem k počasí předešlou noc, tento den zavřená. Děti jásaly. Já už míň při představě celého dne stráveného doma. Nakonec se ale počasí během odpoledne umoudřilo, voda opadla a druhý den už Dubaj fungovala celkem normálně. Záplavy kromě pár vytopených domů zanechaly stopy hlavně na sociálních médiích, kde poté kolovala nejrůznější vtipná videa Dubajčanů brodících se po kolena ve vodě.

Takže zpět na začátek mého článku k otázce ohledně koupání. Ano, v lednu se v Dubaji koupeme, ale občas spíš v ulicích než v moři.

Jindra
Jindra žije s manželem a dvěma dětmi již sedm let v Dubaji. O svém životě a její vášni - módě, píše na blogu www.myfuntasticlife.com