Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Exotické lyžování a sáňkování alpským údolím

Netradiční zážitek slibuje Dubaj, Gruzie nebo Švýcarsko. I přesto, že se zima podle kalendáře chýlí ke konci, nemusíte lyže nebo snowboard ukládat k letnímu spánku. Ač se to na první pohled nezdá, mohou být vhodnými zimními destinacemi slunečná Dubaj nebo turisticky zapomenutý Kavkaz.

Redakce Marianne | 20. 02. 2013

Dubaj: lyžování v obchoďáku

Když vám řekne někdo z vašich známých, že jede na dovolenou do Dubaje, asi by vás nenapadlo, že si místo teplého písku na slunečné pláži bude užívat umělý sníh na kryté sjezdovce. Je sice pravda, že skutečně vášnivým lyžařům to může připadat jako vtip, ovšem Dubaj (jinak kvůli celoročnímu teplu a sluníčku vyhledávaná metropole jednoho z arabských emirátů) vysněné zimní dobrodružství skutečně nabízí. Sjezdovka se sedačkovou lanovkou dlouhá 400 metrů se totiž nachází v obchodním centru Mall of the Emirates.

Zatímco průměrná venkovní teplota dosahuje v Dubaji od listopadu do března příjemných 25 stupňů a na pobřeží Perského zálivu se na slunci vyhřívají zimou prokřehlí Evropané, uvnitř SkiDubai udržují stálou teplotu pod bodem mrazu, aby nerozmrzla půlmetrová vrstva technického sněhu. Areál byl postaven v roce 2005 jako první kryté zimní centrum na Středním východě. Zároveň se chlubí první krytou černou sjezdovkou na světě, a proto před vstupem na svah musíte prokázat svoje lyžařské dovednosti. Pro méně zkušené lyžaře nabízí středisko další tratě různé obtížnosti nebo služby zkušených lyžařských instruktorů. K dispozici je také snowpark pro snowboardisty, sněhové bludiště i sáňkařská dráha.

Celý areál má rozlohu 3000 čtverečních metrů a pojme až 1500 lyžařů. V provozu je každý den do jedenácti hodin do večera, ve čtvrtek a v pátek se lyžuje dokonce do půlnoci. V ceně permanentky, která na jeden den vyjde dospělou osobu přibližně na 1550 Kč, je započítáno i zapůjčení lyží a zimního oblečení (kromě čepice a rukavic).

Dubai_shopping_mall

Málokoho by napadlo, že jedna ze skleněných výloh moderního obchodního centra neskrývá produkty luxusní módní značky, ale zimní středisko.

Zdroj: shutterstock.com

 

Praktické rady

  • Do Dubaje se nejrychleji dostanete s Českými aeroliniemi z Letiště Václava Havla Praha. Aktuální letový řád najdete na www.csa.cz.
  • Vízum si nezapomeňte vyřídit před odletem do Spojených arabských emirátů. Můžete si o ně zažádat na stránkách Českých aerolinií (Víza do SAE).
  • Ačkoli jsou Spojené arabské emiráty muslimským státem, k cizincům jsou zdejší lidé velmi shovívaví a domluvíte se většinou bez problémů anglicky. Je však vhodné respektovat některé zásady, například zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

 

Gruzie: turisty opomenutý lyžařský ráj

Pokud patříte mezi milovníky skutečné zimy a nechcete ani na chvíli vyměnit lyže za plavky, zamiřte do Gruzie. Davy turistů sem rozhodně neproudí, a to i přesto, že lidé zde jsou velmi pohostinní a země se může pochlubit nepřeberným množstvím kulturních památek a pamětihodností. V zimě však Gruzie nejvíce láká vysokými hřebeny Kavkazu, které nabízejí ojedinělé lyžařské podmínky jak pro milovníky klasického sjezdu, tak pro snowboardisty, freeride, a dokonce i heliskiing.

Nejproslulejší horské středisko Gudauri se nachází necelé dvě hodiny jízdy od hlavního města Tbilisi, kam se pohodlně dostanete letecky. V hlavní sezoně (prosinec–duben) na vás čeká kolem tří metrů sněhu, 7 vleků a téměř 60 kilometrů sjezdovek. Šestidenní skipass vyjde dospělou osobu na 160 gruzínských lari, tedy asi 1800 korun.

Gudauri_heliskiing

Gruzínské zimní středisko láká nejen sjezdaře, ale díky vhodným podmínkám i příznivce adrenalinové heliskiingu.

Zdroj: shutterstock.com

 

Praktické rady

  • Při cestě do Gruzie nepotřebujete vízum, nezapomeňte však na platný cestovní pas.
  • Lyžařskou výstroj (lyže nebo snowboard, hole a jeden pár bot) odbavíte na letišti u přepážky Nadrozměrná zavazadla. Při letu s Českými aeroliniemi (létají do Tbilisi 2× týdně) je lyžařská výstroj považovaná za 1 kus zavazadla.

 

Bergün: Tak trochu jiné sáňkování

Že sáňkování není už dávno jen pro děti, vědí i mistři švýcarské čokolády, kteří alpské svahy proměňují na zimu v sáňkařské dráhy. Například kanton Graubünden nabízí přes 60 sáňkařských tratí, přičemž ta z Predy do Bergünu, nazývaná královská, je nejdelší osvětlenou sáňkařskou tratí v Evropě. Do nadmořské výšky necelých 1800 metrů vás z Bergünu vyveze za čtvrt hodiny vlak, dolů pak svištíte na saních podél Rhétské železnice, která je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Celých šest kilometrů (které se dají při opravdu velké rychlosti zdolat i za 5 minut) se kocháte okolím a projíždíte několika viadukty, z nichž ten nejvyšší měří až 80 metrů.

Pokud do Alp vyrážíte hlavně na lyže a sáně byste si s sebou mohli vzít pouze v případě, že by na nich byl za autem zapřažený jeden člen rodiny, nechte je klidně doma v garáži. V Bergünu se dají zapůjčit. A pokud se bojíte, že jste z řízení saní dávno vyrostli, můžete si dopřát pohled na zasněžené alpské vrcholky ze saní tažených koňmi.

Svycarsko_sankovani_2

Sáňkování je příjemným zpestřením zimní dovolené nejenom pro děti, ale i dospělé.

Zdroj: Graubuenden.ch

 

Praktické rady

  • Pojedete-li autem, zabere vám cesta do Bergünu přibližně sedm hodin.
  • K cestě do Švýcarska nepotřebujete pas, stačí vám platný občanský průkaz.
Exotické lyžování a sáňkování alpským údolím

Související články

Rodina a děti

<span>Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?</span>

Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Byt

<span>Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy</span>

Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy

Krása

<span>Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci</span>

Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci