Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

FEJETON KLÁRY MANDAUSOVÉ: Chudinka malá

Kolikrát jsem v životě kvílela, už nemůžu dál, nevím, co mám dělat. Kolikrát jsem ztropila hysterickou scénu, kdy jsem každému, kdo byl po ruce, vyčetla ledacos, od upatlané kliky až po nedosažitelnost celosvětového míru. Včetně kočky, morčete, difenbachie a pošťáka, který se zrovna pokoušel cosi doručit. „Taky si chodíte, kdy chcete. Si myslíte, že musíme bejt zrovna teď doma? A minule jste mi nechtěl dát balík, že tam je blbý jméno!“ A to mohl být ještě rád, rodina to odnáší mnohem hůř. Nelogičnost střídá pitomost.

Klára Mandausová | 1. 08. 2017

Jojo, hysterka jsem. A vždycky si v tu chvíli myslím, že mám plný právo se vztekat, plakat, lkát, hroutit se. Taky že mám. Jenže nikoli směrem k externistům. To na sebe musím čas od času pořádně zařvat.

Nasekala si v životě pár chyb, tak co se teď kácíš. Naprav, cos zkazila.

Komu tady předvádíš tyhle rituální pláčové tance? Fakt si myslíš, že s někým hne tvůj červený nos, chrčivý zvuk, co ze něj vychází, oči jak rozpůlený broskve a teatrální opírání o zeď (ó, už jen ta stěna mě podrží) vedle obrazu darovaného z lásky (tos mě měl ještě rád, bídáku!) Že vzbudíš lítost? Chachá, leda si vykoleduješ pohled, kterým se dívá mýval do kbelíku s uhlím.

Probuď se, ten sen o růžovém oblaku sní každý úplně jinak. Ten tvůj je možná ještě pitomější než ten jejich.

A vůbec, jak to, že sis už dávno nesjednala pořádek?

Hele, nejsem možná zas až taková hysterka. Jsem normální ženská, co si občas zanadává, pobrečí, postěžuje, pofňuká. (Politujte trochu chudinku malou, odmění se vám zase na pár dní nebývalými výkony…) Dělala jsem to, dělám a co budu živa dělat budu. Jen už vím, že

- pořádně si občas ulevit je dobré a dobrého pomálu

- divadlo jednoho herce nemusí mít nutně narváno, někdy je dokonce ideální, když nikdo nepřijde

- improvizace je hodna naprostého mistra, laik by měl raději sesmolit scénář

- protože když ten scénář smolí, přijde na to, že se mu z původní tragédie klube docela dobrá komedie

Půlka prázdnin pryč. Není důvod proč si ji neužít. Tu komedii, myslím. Pěkný začátek srpna!