Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

FEJETON KLÁRY MANDAUSOVÉ: Pět až šest jarních rad

Bude jaro (nebo možná už je, když tohle čtete) a to jsou všichni strašně chytří a radí, co je třeba na začátku ročního období, kdy všechno raší, pučí, kvete, roste udělat. Asi abychom i my rašili, pučeli a kvetli. Na růst už bych moc nesázela.

Klára Mandausová | 20. 03. 2018

Mám z toho trochu mindráky. Sypou se na mě rady, co se zahrádkou, s bytem, šatníkem, kosmetickou taškou, co se mnou. Tak jsem si vyděšená sedla a rozhodla, že si napíšu svoje rady jak na jaro. Snad budou pro mě míň depresívní. A nebudu se po nich cítit jako poslední vyvrhel, který nepochopil, že pokrok existuje a kdo to neví, ať si dá na hlavu papírový sáček a zamkne se v temném sklepě.

Tady jsou věci, co bych měla udělat (pro sebe a pro to jaro asi).

1.Přesvědčit maminku, aby konečně začala používat dotykový telefon, který dostala od táty k Vánocům, namísto deset let starého tlačítkového. Nejde o to, že je demode. On chrčí a vypíná se. Myslím, že tím prosí o zasloužený důchod. Tuší, že bude položen do šuplíku, kde v klidu spočine vedle mnoha dalších přístrojů, které dosloužily před mnoha a mnoha lety. U nás doma se nikdy nic nevyhazovalo. Ani na jaře.

2.Přesvědčit samu sebe, abych po třech letech otevřela zahradní domek. Zvenku je velmi úhledný, i záclonka v okně vypadá pěkně, jenže tak nějak tuším, že za léta, co jsme ho nepoužívali, v něm někdo bydlí. Kromě panenek, které tu po jedné divoké holčičí jízdě nechala rozházené moje dcera, se obávám kolonií brouků, housenek, pavouků aspol. Nic proti nim, miluju zvířata! Jenže, co když tam nejsou jen ta, která jsem vyjmenovala? Jsem připravená na poznávání nových živočišných druhů?

3.Vylézt na půdu a přesvědčit myši, že se stěhujou, že jim skončil nájem a nechce se mi ho prodlužovat. Mimo jiné proto, že se nechovaly slušně a kousaly do odložených svetrů, slunečníků s nalomenými dráty a přebalovacího pultu. S tím pultem mě teda fakt naštvaly!

4.Pokusit se najít záhonky, které jsem po několik let zakládala. Krásné kytky a keře jsem na nich sázela. Ale kdo si má, do háje, pamatovat, kde všude jsou, když je to samá tráva. Tráva výšková rekordmanka.

5.Odvézt do sběrného dvora tři obří pytle s věcmi, které už nepotřebujeme, a už ani na tu půdu (až se vystěhujou myši) je nechceme posouvat. Stojí na různých místech bytu, modré a zvláštně zkroucené, takže jsem je začala považovat za moderní umění, které jsem občas v záchvatu designománie chtěla doma mít.

Původně jsem myslela, že napíšu deset věcí, které bych měla udělat na jaře. Ale přiznám se, že jsem z rad své vlastní osobě a představy, že bych je měla nějak naplnit, tak vyčerpaná, že si poradím už jediné: přestaň, Kláro a věnuj se něčemu užitečnému. Třeba si čti. A vy třeba taky. Nazdar jaro.