Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Fit podle ajurvédy

Vladimír Mazal, který se věnuje ajurvédě a v Českém ráji vybudoval relaxační rodinné lázně (www.ajurv.cz), míní, že stačí zapojit selský rozum. A budete se cítít skvěle!

Co nás nejvíc trápí?
Stačí se rozhlédnout a uvidíte to sami! Mrzí mě, že se lidé honí za něčím, o čem s odstupem času zjistí, že to stejně nepotřebují, a že svou životní sílu promarní zbytečně. Že tedy konzumují více, než stačí mentálně i fyzicky zpracovat, a z toho jsou pak následné celoživotní problémy.

Ve vašich lázních si lidé od hektického života odpočinou a vyčistí si organismus. Ale je něco, co každý může udělat sám hned teď?
Například bych doporučil pít měděnou vodu. Měď zabíjí mikroorganismy, které ve vodě bez kyslíku bují. Podáváním vody z měděné nádoby se tekutina zakonzervuje. Skvělá je také černá sůl, stačí jí špetku přidat do vody. Ta bojuje proti překyselení organismu. Upozornil bych také na to, že není vhodné při jídle a po jídle mnoho pít – tím se totiž v těle uhasí potřebné trávicí ohně. Pokud svou potravu správně rozžvýkáte, ani potřebu pít mít nebudete.

Co je to vlastně ajurvéda?
Staří Indové tisíce let objevovali a zkoumali přírodní souvislosti a ty pak aplikovali do života. Ajurvéda je nauka o životě. Zásadní je, že si člověk musí srovnat myšlenky v hlavě a až pak může srovnat svoje tělo. Obráceně to nefunguje. Ajurvéda je o souladu mysli a těla.

Ale obecná pravidla asi nefungují na každého.
To ne, každý je individualita a s ní ajurvéda počítá. Rozlišuje tři typy lidí – vátu, pitu a kaphu. U nás v Evropě převažuje pita, ohnivý typ. Když tohle o sobě víte, dáte si pak pozor hlavně na záněty a budete se snažit své tělo spíš chladit než ohřívat a z jídelníčku vynechat například ostrá jídla a kofein.

Co podle ajurvédy máme v zimě dělat a co jíst?
Protože v tomto období je nejsilnější trávicí oheň, doporučují se jídla tučná, sladká, těžká, mastná, ne suchá. Je třeba se vyhnout všemu studenému. Samozřejmě máme na mysli jídla z čistých potravin, bez konzervantů a jiných chemických přísad, bez bílého cukru a bez čokolády. Jídla čerstvá. Já sám rád jako prevenci chřipky používám ajurvédskou marmeládu Čavanpraš, obsahuje směs indického angreštu, medu, ghí a ženšenu. Dopřávejte si teplé koupele, olejové masáže nebo vyzkoušejte bylinný parní svédan box. A ven nechoďte bez čepice, hlavou totiž uniká spousta energie.