Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Florárium: Skleněná nádoba plná rostlin, která zútulní váš byt

Info ikona
Florárium

Vytvořte mikrosvět, na který je radost pohledět.

Můžete je naleznout v zavařovací sklenici i v drahé skleněné nádobě. Zkrášlují kanceláře, obývací pokoje či výlohy obchodů. Zaslouží si péči, avšak přežijí i u "rostlinovraha". A především jsou skvělou dekorací, která dokáže nudný prostor osvěžit a dodat mu nádech přírody. Řeč je o floráriu – rostlinném teráriu!

Mohlo by se vám líbit

Městská džungle: Proměňte svůj domov v zelený chrám

Jste připraveni na tu správnou džungli, ve které neplatí žádná pravidla? Výborně! Teď už stačí do svého bytu nastěhovat zelené nájemníky, kteří se postarají o váš estetický zážitek i klidnou mysl.
marianne.cz

Proč se obklopovat rostlinami? 

V posledních letech zažívají pokojové rostliny boom. Zatímco dříve jsme nad odnoží monstery od maminky ohrnovali nos, dnes pokojovky nakupujeme ve velkém a nebojíme se za ně utratit polovinu výplaty. Není divu, vždyť mnoho rostlin má pozitivní vliv na naše zdraví. Například alergici by se měli obklopit břečťanem, který dokáže odstranit až 94 % nečistot poletujících vzduchem. S břečťanem tvoří skvělou dvojku lopatkovec. Ten zvyšuje vlhkost vzduchu a odstraňuje toxiny. I když tomu její název nenapovídá, i tchynin jazyk by neměl chybět ve vaší domácnosti. Nenápadná rostlinka totiž ze vzduchu s přehledem odfiltruje domácí toxiny jako trichloretylen, formaldehyd a benzen. Pokud už všechny tyto rostliny doma máte, pak zbývá jediné – vytvořit originální rostlinné terárium, které váš byt promění v městkou džungli.

Info ikona
Florárium

Florárium pro začátečníky

Na tvorbu mikrosvěta nepotřebujete drahou výbavu. Bohatě postačí, když si k ruce vezmete větší sklenici, případně si můžete pořídit speciální skleněné terárium. Ještě, než se pustíte do práce, měli byste si ujasnit, jaký druh florária chcete. Někteří touží po suchém floráriu, ve kterém hlavní roli hrají sukulenty, jiní naopak chtějí vlhké terárium plné mechu a kapradin. Jakmile se rozhodnete, pusťte se do práce.

Kaktusové florárium

Do prázdné sklenice nasypte vrstvu štěrku, písek a následně hlinitopísčitý substrát pro sukulenty. Neexistuje žádné správné množství, a tak si s těmito vrstvami hrajte tak, jak velikost nádoby umožní. Následně už stačí kaktusy zasadit a zbytek terária dozdobit dle vlastního gusta. Různorodé kamínky, barevná drť nebo třeba hra s pískem – vše je dovoleno! Voilà. Kaktusové terárium, které netouží po speciální péči, je na světě!  

Mohlo by se vám líbit

Zuz z Pokojovek: rostliny si vybírají vás

Sukulenty a monstery se u nich nekontrolovatelně množí. Jejich práce je jako zelená vlna, která vtrhla do kanceláří, domovů i kaváren. Co děláme při péči o pokojové rostliny špatně a kdy vyjde pořádný manuál pro všechny plant killery, kterým doma chřadnou i umělé kytky?
mariannebydleni.cz

Kapradinové/mechové florárium

K tvorbě kapradinového florária budete potřebovat vrstvu drtě a substrát s přídavkem rašeliny. Po navrstvení substrátu naaranžujte kapradí a mech tak, aby terárium vypadalo zajímavě, a zároveň se rostlinky vedle sebe příliš nemačkaly. V neposlední řadě můžete florárium opět dozdobit drobnými kamínky či barevnou drtí.

Nezapomínejte na péči

Pravdou zůstává, že péči o florárium zvládne naprosto každý. Mějte ale na paměti, že i florárium si zaslouží zálivku, a tak své kapradí a mech pravidelně potěšte kapkami z rozprašovače. Zároveň je důležité, abyste čas od času omyli vnější i vnitřní stěny terária, a případně doplnili substrát. Jednou z nejlepších věcí na floráriu je to, že si ho kdykoliv můžete přizpůsobit. Zdá se vám, že kapradí příliš přesahuje? Vyjměte ho a zasaďte na jeho místo novou rostlinku. Už vás nebaví florárium, které vypadá jako vyprahlá poušť? Žádný problém, v mžiku oka ho můžete přestavět v terárium plné mechu. Suma sumárum - florárium je nejen pastvou pro oči, ale také kreativním procesem. Nebojte se tedy experimentovat.

Mohlo by se vám líbit

Pokojové rostliny, které přežijí i vaši (ne)péči

Ideální pokojovky pro všechny rostlinovrahy.
marianne.cz