Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

FOBO: Když je strach ze špatného rozhodnutí silnější

Info ikona
Volba

Nedokážete se rozhodnout, jaké jídlo si objednáte? Trávíte hodiny vybíráním filmu? A děsí vás představa velkého životního rozhodnutí? Vítejte ve světě lidí, kteří trpí FOBO, tedy strachem z lepších možností.

Sedíte u televize, zkoumáte sáhodlouhou nabídku filmů na streamovací platformě a za boha se nemůžete rozhodnout, u jakého snímku stisknete tlačítko play? Na romantický film nemáte náladu, komedii jste viděli včera a všechny severské thrillery znáte i pozpátku. Tak dlouho analyzujete nabídku, až zjistíte, že vám rozhodování zabralo neskutečných třicet minut. Výsledek? Černá obrazovka, hlava plná otázek a FOBO ve vzduchu. 

Anglická zkratka FOBO vznikla ze slov fear of better options (strach z lepších možností), a dokonale vystihuje situaci, kdy si z nepřeberného množství informací nebo produktů nedokážeme vybrat. „Jde o to, že lidé chtějí to nejlepší. Už naši předci před miliony lety byli naprogramovaní tak, aby čekali na to nejlepší,“ vysvětluje americký investor Patrick McGinnise, který stojí za zkratkou FOBO. Strach z rozhodování tedy není žádnou novinkou, avšak platí, že sociální sítě, internet a široká nabídka produktů šly tomuto fenoménu mílovými kroky naproti. "Otevřete si stránku s e-shopem, protože si chcete koupit bílé tkaničky, a máte více než 200 možností. Zatímco před 50 lety byste šli do kamenného obchodu, kde měli jednu, maximálně tři, značky bílých tkaniček,“ říká McGinnise pro The Guardian.

Mohlo by se vám líbit

Život prošpikovaný volbami

Každý den čelíme drobným i velkým rozhodnutím. Někdy dlouze přemýšlíme, jestli máme větší chuť na českou klasiku, pizzu, burger nebo asijskou kuchyni, jindy čelíme velkým rozhodnutím, která ovlivní náš budoucí pracovní či osobní život. Podle průzkumu dokonce denně uděláme 70 vědomých rozhodnutí a neuvěřitelných 23 tisíc nevědomých rozhodnutí. Nelze se divit, že někteří lidé jsou z neustálého rozhodování unavení a naprosto rezignují na právo volby, případně pociťují úzkost ve chvíli, kdy důležitému rozhodnutí čelí.

Nepříjemné pocity se dostaví také v momentě, kdy rozhodnutím sice něco získáme, ale zároveň i ztratíme. Typickým příkladem je nabídka nového pracovního místa. Na jednu stranu cítíme, že se kariérně chceme posunout a vyzkoušet si něco nového, na stranu druhou nechceme opustit pohodlí současné pozice a výhody, které nižší zodpovědnost přináší. „Stává se, že člověk vystavený složitému rozhodnutí otálí a touží po tom, aby někdo rozhodl za něj,“ říká Patrick McGinnise. 

Info ikona
Dýchat

Jak se vymanit z FOBO?

Strach ze špatného rozhodnutí nelze ze dne na den omráčit. Naopak jde o dlouhou cestu, během které se naučíte, jak strach ovládat a rychleji se rozhodovat. U složitých voleb vsaďte na tabulku s klady a zápory, do které si pečlivě zaznamenáte všechny výhody i nevýhody daného rozhodnutí. Možná vás samotné překvapí, že jde o velmi efektivní postup.

Občas se také vyplatí, když vsadíte na nejjednodušší cestu. Pokud před vámi stojí dvě možnosti, které se od sebe diametrálně liší, vyberte si tu, která nevyžaduje příliš velké úsilí, množství peněz, času nebo energie. Tento trik funguje především u organizačních rozhodnutí, kdy například potřebujete vymyslet hlídání pro děti nebo zkombinovat pracovní a osobní schůzky.

A především se netrapte malými volbami. „Asi jste si všimli, že každý den nosím buď modrý, nebo šedivý oblek. Snažím se tak minimalizovat svá rozhodnutí. Nechci se rozhodovat, co budu jíst nebo co si obléknu, protože mám mnohem důležitější věci na rozhodování,“ řekl v minulosti bývalý americký prezident Barack Obama. Pokud dokážete drobná rozhodnutí přetvořit v rutinu, pak váš život bude plný jednoduchých návyků.

Mohlo by se vám líbit