Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Fórum s odborníkem: Jak se stravovat v létě na cestách?

Pokud si chcete být jisti, co jíst na své dovolené, ptejte se. Otázky týkající se toho, na co si dát pozor, abyste si letní cesty užili, nepřivezli si pár kilo navíc ani trávicí potíže, vám zodpoví Ing. Monika Bartolomějová, výživová specialistka Světa zdraví.

Redakce Marianne | 2. 06. 2014

V Japonsku jedí jedovatou rybu fugu, kterou musí připravovat speciálně školený kuchař, a když se to nepovede, občas někdo umře. Také tam chovají krávy plemene waygu, které poslouchají Mozarta, dopřávají si masáže a saké a jejich maso je pak prý nejlepší na světě. Zajímavé věci ale ochutnáte i v méně exotických destinacích a všude můžete sníst něco, po čem vám, eufemisticky řečeno, nebude dobře. I když neumřete, otrávíte si dovolenou.

Monika Bartolomějová se zajímá o výživu již od sedmnácti let. Tehdy jí přišla pod ruku kniha o ozdravující síle zeleniny a ovoce a naprosto ji ohromila. Uvědomila si, jak je výběr jídla důležitý a jeho dopad na naše zdraví obrovský. Původně uvažovala o studiu medicíny, ale vzhledem k nepřátelství s fyzikou to vzdala.

Už od střední školy ji bavila chemie, takže přirozeně přešla k tomu, že ji zajímalo, jak to vlastně funguje v těle a jaký vliv mají potraviny i určité živiny na náš organismus. Vystudovala tedy chemii a po ukončení školy absolvovala kurz výživy, aby mohla konečně své znalosti předávat lidem, kteří chtějí své stravování změnit.

Před časem začala spolupracovat se sítí poraden pro zdravý životní styl a úspěšné zhubnutí bez jojo efektu Svět zdraví (www.svetzdravi.cz), kde konečně našla to, co ji uspokojuje a naplňuje.