Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Francie má nový zákon: Příliš hubené modelky musí mít potvrzení od doktora, že jsou zdravé

Nezdravě hubeným modelkám ve Francii odzvonilo. Nově musí mít razítko od doktora, že jsou zdravé a fyzicky zdatné pro výkon svého povolání. Kdo by je chtěl přesto najímat na práci, tomu hrozí pokuty nebo dokonce vězení.

Ivona Šouralová | 21. 12. 2015

Foto: Great Body Skin

Francie se minulý týden oficiálně zařadila po bok zemím, které legislativou bojují proti příliš vychrtlým modelkám, a tím potažmo i proti anorexii – tedy k Itálii, Španělsku a Izraeli. Původní návrh, že by modelky měly mít minimální hodnotu BMI 18 (odpovídá to zhruba 175 cm výšky a 55 kg váhy) neprošel, nový zákon nechává rozhodnutí, zda je modelka zdravá a přirozeně štíhlá, nebo už extrémně vyhublá, na lékařích. Modelky, které nebudou mít toto potvrzení, nebudou smět ve Francii pracovat. Za porušení zákona přitom hrozí pokuta ve výši až 75 tisíc EUR a v krajním případě až půlroční vězení. 

Jak budou lékaři modelky posuzovat? Za hlavní kritérium je stále bráno BMI, dále budou přihlížet k věku, tělesné stavbě nebo výživě. Francouzské modelingové agentury z této novely pochopitelně nadšením nejásají, modelky pro změnu míní, že by se pozornost měla zaměřit spíše na velikost oblečení, jaké návrháři šijí. „Namísto toho se oblečení na přehlídky každým rokem zmenšuje a vy se do něj musíte vejít,“ stěžují si.

 
ČTĚTE TAKÉ: 
 

Zákon se přitom dotýká i francouzských módních magazínů. Ty budou muset od ledna 2017 uvádět informaci o tom, jestli byla fotografie upravena, modelka zeštíhlena či naopak „přifouknuta“.

Je to revoluce? Těžko říct. Zákon se totiž vztahuje pouze na Francouzky pracující ve Francii. Otázkou tedy zůstává, co modelky jiných národností, respektive dívky pracující v jiných zemích. Diskuse nad tělesnými proporcemi modelek probíhá i ve Velké Británii, ale například Spojené Státy zatím podobnou regulaci nepřipravují.