Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Grilovací sezóna je v plném proudu: Víte, jak vybrat zahradní gril?

Nejspíš máte někde ve sklepě gril, co jste za pár šlupek koupili v supermarketu. O takových grilech se teď bavit nebudeme. Teď totiž budeme vybírat pořádný gril!

Promotion | 25. 07. 2017

Jaké jsou ve světě grilů možnosti?

Grily nejsnadněji rozdělíme podle jejich paliva – na elektrické, plynové a grily na dřevo. V čem se od sebe liší?

Grily na elektřinu nejvíce využijete ve městech. To díky tomu, že jsou skladné, neprodukují žádný kouř a můžete je tak využít i při grilování na terase či balkónu, aniž byste obtěžovali sousedy. Pokud bydlíte ve městě, nemáte k dispozici zahradu, a přesto si chcete užít letní grilování, elektrický gril je pro vás jako dělaný.

Plynové grily patří ke dražším, ale zato k těm nejoblíbenějším. Neprodukují kouř ani spaliny, nabízejí maximální kontrolu nad plamenem a skutečný komfort při samotném grilování. A překvapí vás minimální údržbou.

Grily na dřevěné uhlí jsou oblíbenou klasikou. Jsou levné a připravíte na nich všechny grilované dobroty stejně chutně jako na jiných typech grilů. Ale musíte vydat trochu snahy na rozdělání ohně, jeho udržování a následné likvidování nepořádku.

Tip: Podle expertů na grilování se pokrmy připravené na obou typech grilu v chuti nijak neliší. Pokud se tedy obáváte, že budou pokrmy připravené na briketách jinak cítit, vaše obavy jsou zbytečné. Rozžhavené brikety samy o sobě žádné aroma nevydávají, a tudíž nijak neovlivňují aroma připravených pochoutek.

Je lepší gril na dřevo, nebo na plyn?

Pokud máte rodinný domek, nejspíš se budete rozhodovat mezi grilem na dřevo a grilem na plyn. Možná vám s rozhodováním pomůže zodpovězení několika otázek:

Tip: Mrkněte na vetroshop.cz, kde kromě grilů pořídíte vše ostatní, co budete k dokonalé zahradní párty potřebovat – zahradní nábytek, nádobí, grilovací náčiní i zahradní altány, houpačky,…

Chcete gril často převážet? Zatímco s grilem na dřevěné uhlí se manipuluje poměrně snadno, plynový gril není určený k častému převážení – vzhledem ke své váze i velikosti.

Kolik můžete investovat peněz? Pořízení grilu na dřevěné uhlí není finančně náročné, zatímco plynový gril vyžaduje větší investici.

Baví vás samotný proces grilování, nebo vás jen zajímá výsledek? Na plynovém grilu bude pokrm připravený rychle, navíc můžete snadno regulovat teplotu a gril je okamžitě připraven k použití. Gril na dřevěné uhlí je třeba na grilování připravit, nelze na něm tak snadno regulovat teplotu, ale zase vám poskytne ten pravý grilovací zážitek.

Budete se o gril hezky starat? Pokud se rozhodnete pro pořízení grilu na dřevěné uhlí, je třeba počítat s jeho pravidelnou údržbou a častou manipulací s popelem a rozpálenými briketami. Ale nemyslete si, že plynový gril údržbu nevyžaduje – čas od času je třeba pořídit novou plynovou bombu a pravidelně čistit rošt.