Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

Hana Kulhavá: Tančit mohu i na vozíku

Hana Kulhavá před několika lety prodělala dopravní nehodu, při které si vážně poranila krční obratle a následně ochrnula. Hana se stará o svého desetiletého syna, který je sportovně nadaný a hraje hokej. Hance jeho koníček dělá radost, časté tréninky a zápasy jsou však pro oba časově náročné. Sama závodně plave v oddíle SK Kontakt Karlovy Vary a ve volných chvílích jezdí na čtyřkolce. Dalším členem domácnosti je pes Candy.

Hana úspěšně tančila v loňském ročníku StarDance. Sama tvrdí, že když ji Centrum Paraple s nabídkou účasti ve StarDance oslovilo, měla nejdřív velkou trému, ale chtěla pomoci, tak souhlasila. Nakonec si ale atmosféru tréninků zamilovala a vystoupení i vše kolem si velmi užila. „Po návratu domů všechno ještě nějakou dobu doznívalo. Chvilku mi trvalo, než jsem se vrátila zpátky na zem. Byla jsem neustále myšlenkami u StarDance, hlavou se mi prolínal celý ten týden a byl to pocit radosti. Stalo se, že mě zastavili i cizí lidé na ulici a ptali se, jestli jsem to opravdu já? Ale v zásadě se nic nezměnilo,“ říká Hanka Kulhavá. Když letos Česká televize požádala Paraple, aby vybralo do pořadu „Hvězdy tančí pro Paraple“ osm klientů, z toho polovinu těch, kteří už tančili v minulých dvou letech a mají zkušenost, byla Hanka mezi nimi.

Nevzdávat se radostí
Hančiným největším koníčkem je hra na klavír, na který hraje od čtyř let. Po úrazu nevěděla, jestli bude moci pokračovat, protože má ochrnuté prsty na pravé ruce. Sama říká, že největší strach měla právě z toho, že by už nikdy nemohla znovu hrát. Cvičit na přenosných klávesách začala už v nemocnici v Liberci, kde po úrazu ležela. A korunou vítězství její vůle bylo, když z rehabilitačního ústavu přijela do Liberce a na sympoziu, které nemocnice pořádala pro zdravotníky k problematice míšních poranění, pozdravila přítomné svou hrou na klavír. „Poznání, že to dokážu a ke klavíru se budu moci vrátit, byl pro mě snad nejsilnější okamžik. Uvědomila jsem si, že zvládnu jít dál, že to půjde,“ říká Hana. Dnes pravidelně trénuje a zahraje už téměř vše. Před rokem založila s kamarády kapelu, pravidelně zkouší a společně již uspořádali několik koncertů pro přátele. Na otázku, jaké teď má cíle odpovídá Hanka jednoznačně: „Abych dobře vychovala svého syna.“

 

 

Galerie:
Věk: 36 let
Rodina: syn Matěj (10 let)
Koníčky: plavání, hra na klavír

Centrum Paraple
Centrum Paraple, založené Zdeňkem Svěrákem a občanským sdružením Svazu paraplegiků, pomáhá od roku 1994 lidem, kteří po poškození míchy zůstali na vozíku a jejich rodinám zvládnout těžkou životní situaci. Hana Kulhavá je jednou z klientek Centra Paraple, jíž se stala po autonehodě, která ji upoutala na vozík. Do Centra Paraple se opakovaně vracela a využívala různé služby a aktivity, které zde nabízí, včetně programu „Máma, táta na vozíku“. Díky sponzorským darům pomáhá Centrum Paraple klientům, jako je právě Hana. Jednou z nedávných benefičních akcí byl i pořad „Hvězdy tančí pro Paraple“, který letos proběhl v plzeňském pivovaru a vynesl více než 10 milionů korun. Dalším speciálním projektem na pomoc Centru Paraple je charitativní dražba uměleckých lahví Pilsner Urquell. Peníze, které se takto vydraží, se využijí na zakoupení speciálních polohovacích lůžek, matrací, nočních stolků, rehabilitačních a kompenzačních pomůcek a přístrojů. Služby Centra Paraple využívá ročně kolem 1 400 lidí z celé České republiky.