Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

HANKA KYNYCHOVÁ: Balanční techniky pro zdraví celého těla

Pojďme si říct něco o posilování hlubokých svalů. Jako cvičitelka, která cvičí už řadu let, jsem ráda, že se tato technika začala používat a že začalo přibývat pomůcek a také trenérů, kteří ji používají.

Anonymous | 21. 11. 2019

Autorka textu: Hanka Kynychová

V době, kdy jsem já začínala cvičit, nesedělo tolik žen u počítačů a mobilní telefony nezabíraly lidem tolik času. Ženy se obecně více hýbaly, proto nebyla tato technika tolik potřeba. V dnešní době je toto cvičení nutností pro každého z nás. Ptáte se proč? A proč i vy byste měla pravidelně posilovat hluboké svaly a používat balanční techniky?

Hned vám to vysvětlím a vezmu to pěkně z gruntu. Hluboké svaly začínáme používat hned, jak se narodíme a začínáme se učit lézt, sedět… až po okamžik, kdy se postavíme a začneme chodit. Procházíme vývojovými pohybovými fázemi, které jsou pro nás přirozené a automatické. Do této chvíle je vše v pořádku a tak by to mohlo i zůstat, kdybychom jako malé děti dále lezli po prolézačkách nebo chodili po nestabilních vratkých kladkách či kladinách z kmenů stromů v lese. Tak by naše tělo trénovalo svoji rovnováhu a bylo by to super. Ale skutečnost je jiná. Děti nesportují, balanční pomůcky neznají. A nedostatek pohybu se pak projeví tím, že děti už v útlém věku mají skoliózu, bolí je záda, hlava, mají ploché nohy a také vyklenuté břišní svaly plné tuku. Pokud do svého tréninku nezařazujeme balanční cviky, tak nás nejen bolí záda či hlava od krční páteře, ale také...

název fotky