Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Hebkost pod nohama I

Není to jen obyčejná podložka, zajišťující teplou podlahu. Na měkký koberec s vysokým vlasem se můžete s rozkoší natáhnout a užívat si sladké chvíle.

Redakce Marianne | 7. 11. 2012

Jak se vyrábějí

Vázání

Vázané koberce jsou skutečným rodinným stříbrem. Na osnovu se navazují uzlíky různého tvaru; vlněné koberce mívají 8 uzlů, hedvábné i 100 uzlů na cm². Nejdražší jsou ručně vázané koberce z Asie, kvalitní jsou ale i strojově vázané, například proslulé gripperaxminsterské koberce.

Tkaní

Tkají se ručně nebo strojově do dvou základních struktur (ripsová nebo keprová vazba) a označují se podle druhu vláken, ze kterých jsou vyrobeny, např. jutové, sisalové či kokosové. Používají se jako běhouny, jsou snadno udržovatelné a snesou i náročný provoz.

Tuftování

Na tuftované neboli všívané koberce narazíte v obchodech nejčastěji. Jehly všívacího zařízení tvoří na podkladu smyčky, které lze i proříznout – pak vznikne koberec se střiženým vlasem. Střižený vlas je hustší a komfortnější, smyčkové koberce jsou jednodušší na údržbu.

Vpichování

Nejlevnější jsou filcové nebo smyčkové vpichované koberce, které se vyrábějí z umělých materiálů. Počítejte s nimi spíš dočasně – tím, že nevydrží větší zátěž, nejsou příliš vhodné do frekventovanějších místností. Ani výběr barev a vzorů nebývá tak velký jako u tuftovaných koberců.

Hedvábné či vlněné koberce se dědí z generace na generaci jako rodinné stříbro


Roztoči nehrozí

Alergici se nemusejí koberce bát, pokud o něj budou pečovat. Zatímco například laminátová podlaha díky antistatickému náboji neustále víří prachové částice, vlákna koberce oproti tomu prach i s alergeny drží při zemi. V koberci navíc roztoči nemají vhodné podmínky pro rozmnožování (daří se jim jen v temném, vlhkém a teplém prostředí), žije jich zde jen mizivé procento.

Jak vybírat?

  1. Podle doporučeného způsobu použití S výběrem pomohou i symboly na obalu. Můžete se setkat s označením ošetření proti molům, některé koberce jsou zase vyrobeny tak, aby jim neuškodilo podlahové topení. Koberce do pracovny poznáte podle piktogramu kolečkové židle.

  2. Podle kvality Životnost koberce je dána i poměrem hustoty vlákna k výšce vlasu.

  3. Podle povrchové úpravy Nešpinivá povrchová úprava (Scotchgard, Teflon protection) usnadňuje údržbu, ceny koberců se pohybují kolem 900 Kč/m².

  4. Podle ceny Levnější jsou koberce z umělého vlákna (polypropylen, polyamid, akryl). Jejich výhodou je i to, že dobře drží tvar, minusem je snadnější lámavost vláken.