Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Hit pro maminky: cvičení s dětmi v kočárku

Máte doma malé miminko a máte pocit, že je načase provést něco s těmi poporodními kilogramy? Ráda byste cvičila, ale nemáte žádnou babičku nebo chůvu na hlídání? Nevadí, cvičit se dá i s miminkem. Vyzkoušejte program FITMAMI®.

Redakce Marianne | 30. 01. 2014


Program FITMAMI u nás rozjela před pěti lety Pavla Maříková, která se rozhodla spojit svou lásku ke sportu s mateřstvím, které právě zažívala na vlastní kůži. Jak říká, chtěla propojit pohyb, trávení času s dcerkou, procházku a ještě být s příjemnými lidmi. Totéž viděla na své studijní cestě v USA, kde běžně potkávala v parku maminky s kočárky, jak běhají, cvičí nebo jezdí na bruslích. A tak si řekla: Proč to nezkusit i u nás? Nabídla tedy podobný projekt našim ženám a založila sportovní fitness program pro maminky s malými dětmi s názvem FITMAMI. Jeho podstatou je cvičení na čerstvém vzduchu, a hlavně za účasti dětí. Nemusíte je tedy nechávat doma u babiček, ale můžete je aktivně zapojit do svého cvičení.

O co vlastně jde?

FITMAMI je vlastně fitness trénink pro všechny aktivní maminky, které nechtějí ani po porodu rezignovat na pohyb a které se chtějí udržet v kondici a přitom strávit smysluplný čas se svými dětmi. Nezdá se to, ale vážně to funguje. FITMAMI je program pro maminky a jejich miminka nebo malé děti (asi do 4 let). Lekce jsou určené především pro ty ženy, které se chtějí dostat znova do kondice a získat štíhlou postavu, a přitom nemají čas nebo možnost chodit do klasické posilovny nebo do fitka. Tento program vám umožní, abyste cvičila ve společnosti svých dětí a občas je i využila pro zintenzivnění cvičení jako zátěž (co si budeme povídat, která z vás už děti má, moc dobře ví, jak těžký takový kočárek s miminkem může být, když ho chcete zvednout).

Dva typy cvičení

Cvičení je rozdělené do dvou základních typů lekcí – FITMAMI INDOOR a FITMAMI OUTDOOR. Už z názvu je patrné, v čem se tyto lekce liší. První lekce (indoor) probíhají v tělocvičně, případně ve fitku, a jsou určené hlavně pro začínající maminky a ty ženy, které dlouho necvičily. Lekce zahrnují úvodní zahřátí – jednoduché aerobní kroky, tanečky, poskoky, posilování s dětmi i s cvičebními pomůckami, zklidnění a protažení. OUTDOOR lekce probíhají v parku či v lese s kočárky. Jsou koncipované jako intervalový trénink, který střídá aerobní a silovou složku – běh s kočárky, posilování v prostoru, posilování na místě s dětmi i pomůckami. Jsou určené maminkám, které už mají základní zkušenost se cvičením (a to před porodem nebo po něm).

Spokojenost dítěte na prvním místě

Že by bylo miminko v nepohodě? Toho se bát nemusíte. Celé cvičení je zpestřené různými říkankami, básničkami a zpíváním. Navíc se maminky při FITMAMI OUTDOOR pohybují z místa na místo, což děti baví. Pokud mají děti hlad, nudí se nebo se jim něco nezdá, snaží se cvičitelka především uspokojit potřeby dítěte a teprve pak pokračuje ve cvičení. Zaujalo vás to? Že je venku zima a sněží? Budete se divit, ale při FITMAMI OUTDOOR se cvičí i ve sněhu – o tom vás ostatně přesvědčíme v dalším článku, věnovaném cvičení s dětmi v kočárku. Více informací o tom, kde se dá v České republice cvičit, najdete na www.fitmami.cz/cviceni.

Hit pro maminky: cvičení s dětmi v kočárku