Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Homeopatie: čím ses zkazil, tím se naprav

Malá bílé sladké kuličky, a vyléčí chřipku? Někdo mávne rukou a myslí si svoje, jiný nedá na homeopatii dopustit.

Redakce Marianne | 7. 04. 2013

Homeopatie je založená na jednoduchém principu: čím jste se zkazili, to vás pomůže napravit. V homeopatických přípravcích nenajdete složité chemické sloučeniny, které hubí bakterie a viry a tlumí bolest. Jak fungují? Jsou v nich molekuly nebo ‚informace‘ o nich, říkejme jim třeba stopy, ze všeho možného – od rostlin až po drůbeží játra.

Citron na žáhu

Právě stopa jater z divokých kachen je například v přípravku Oscillococcinum, který působí na chřipku. Lékař homeopat Tomáš Karhan, autor knihy Homeopatie a děti, vysvětluje, že právě divoké kachny často přenášely chřipkové viry z Asie. A když se tělo s informací „pozor, chřipka“ potká, začne se přirozeně bránit. Nemoc se výrazně zkrátí a nepříjemné příznaky, které ji provázejí, trvají třeba jen den, nemocný se začne rychleji uzdravovat. Ideální je podat přípravek co nejdřív.

homeopatie-citron

Tomáš Karhan uvádí i další příklady fungování homeopatik. „Když to přeženete s alkoholem a máte ráno v těle různé přiboudliny, pomůže vám malý panáček. Protože když se člověk opije, tělo se musí vypořádat se spoustou škodlivin, a jestliže je jich hodně, vyčerpá se. Odtud kocovina. A s homeopatiky to funguje podobně. Když tělo povzbudíte novým vetřelcem, a nemusí to být alkohol, ale třeba právě homeopatika, vyburcuje se a pošle do boje nové enzymy.“
Zatímco klasické léky tlumí příznaky a ničí bacily, homeopatika jen nakopnou organismus, aby se sám bránil. „Na to existuje hezký příklad s pálením žáhy.
Že by vás nenapadlo léčit pálení žáhy citronem? Klasická medicína doporučuje neutralizaci zásaditou látkou, nejčastěji se bere soda bicarbona. Ale co takhle vzít si trochu citronové šťávy?“ říká Tomáš Karhan. Kyselé totiž funguje jako zmíněný vetřelec a tělo si s ním umí hravě poradit samo.

Léčí se vším všudy

Klasickým lékem to uděláme za něj, aniž by občas zmizela podstata problému, jen ohladíme hroty – ztlumíme příznaky, nemoc neodejde, jen ji cítíme méně nepříjemně.
V konečném důsledku se ale může uzdravování protáhnout. Homeopatika chtějí, aby problém zmizel se vším všudy. Ostatně, na podobném principu funguje i očkování. Injekcí se do těla vpraví ‚upravené‘ bacily, tělo na ně zareaguje a vytvoří si protilátky. Homeopatika mají oproti očkování jednu velkou výhodu. Jejich kouzlo spočívá v tom, že v nich nemusí být obsažen přímo ‚agresor‘, který potíže vyvolává, stačí jen něco podobného. Existuje například homeopatikum vyráběné ze škumpy, pichlavého keře, po kterém se objevuje vyrážka. Ten velmi dobře funguje na různé vyrážky, opary i například na plané neštovice, ať už je jejich původce jakýkoli. Na štiplavou rýmu, kdy teče z nosu a z očí, zase zabírá homeopatikum s ‚informací‘ z cibule. Když ji krájíme, děje se nám totiž to samé.

Na všechno, nebo na jedno?

Jak poznat homeopatikum na vaše potíže? Ideální je poradit se s lékařem nebo v lékárně. Existují dva základní druhy homeopatik – na konkrétní potíže nebo ‚širokospektrá‘ homeopatika, která fungují třeba na rýmu, kašel a podobně, ať už jsou jakéhokoli původu. Oba typy nabízejí lékárny například od francouzské firmy Boiron nebo od německého výrobce Biologische Heilmittel Heel.

homeopatie-lahvicka

Některá homeopatika by měl předepsat lékař, většina jich je volně prodejných a podávají se nejlépe hned s prvními příznaky. Když vás například začne pálit v nose a téct vám z očí nebo vás třeba začne pobolívat hlava a cítíte se unavení, je namístě sáhnout po oscillococcinu. Nic jím nezkazíte, v době chřipek se totiž může brát i preventivně jedna ampule týdně.
O konkrétním dávkování je ale dobré poradit se s odborníkem. „Obvykle se doporučuje cucat dvakrát denně pět kuliček léku. Homeopatické tabletky či kapky se podávají zpravidla třikrát denně,“ doplňuje Tomáš Karhan. Na začátku nemoci se může stát, že se potíže přechodně zhorší. Nic se neděje, je to jen dobrá zpráva, že se tělo začalo bránit.

Bez mentolek

Při užívání homeopatik je nutné dodržovat několik zásad. Neberte je těsně před jídlem nebo po něm, počkejte vždy alespoň dvacet minut. Po dobu léčby byste měli ze svého jídelníčku vyřadit mentol a zároveň si nečistit zuby mentolovou pastou, prodávají se speciální homeopatické.
Kromě užívání homeopatik na běžné problémy existuje i takzvaná konstituční homeopatie, která pracuje s psychikou člověka a snaží se dobrat ke kořenům jeho problémů. Za mnoha nemocemi totiž nestojí bacily, ale naše nevyřešené problémy, strachy a úzkosti. A homeopatie je pomůže rozpustit.