Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Hračky, punčocha i stuha pro kočku! Co si přály děti k Vánocům před 120 lety?

SMS zprávy nepřijímá, nemá profil na Facebooku ani na Instagramu a jediná možnost, jak ho zastihnout, vede přes dopisní papír a pero. Dopis Ježíškovi každoročně smolí každé dítě, a možná vás překvapí, že tato tradice sahá až do druhé poloviny 19. století.

Existuje pouze jeden den v roce, kdy děti dobrovolně vymění mobilní telefon za kus papíru a tužku. Ano, jde o den, kdy píšou Ježíškovi! Pokud jste si ale mysleli, že psaní dopisu pro Ježíška je záležitostí posledního století, pak jste byli na omylu. Důkazem je nedávno objevené psaní, v jehož pravém horním rohu stojí datum 2. prosince 1898.

(Ne)skromná dívka

Pětiletá Marjorie z Velké Británie rozhodně nepatřila k upejpavým dívkám, které odmítají dárky a tvrdí, že nic nepotřebují. Na druhou stranu při psaní dopisu nemyslela jenom na sebe, ale také na svou kočičku, pro kterou si přála míček a stuhu na hraní.  „Drahý otče Vánoc, až nás na Štědrý den přijdeš navštívit, přines nám prosím hračky v podobě malých kachen a kuřat, a také plátěnou punčochu, jakou jsi nám přinesl loni. Tentokrát uvidíš zavěšenou ještě jednu punčochu, která je pro KittyKins. Moc by si přála stuhu a míček. S láskou a polibky od nás obou. Vaše milující Marjorie,“ píše dívenka v dopise, který byl posledních 120 let založen v knize. 

Mohlo by se vám líbit

Dopis pro Ježíška aneb Tři možnosti, jak korespondovat mezi nebem a zemí

marianne.cz

Santa Claus nebyl veselý mužík

Když se řekne Santa Claus, většina z nás si představí přátelského muže s dlouhými vousy a červenou čapkou. Britské děti vyrůstající v 19. století by s tímto popisem pravděpodobně nesouhlasily. V té době byl Santa Claus respektovanou osobou, která měla daleko k usměvavému muži z reklamy na kolový nápoj. Vlastně bychom Santu Clause mohli připodobnit k našemu Mikuláši, který zná všechny dětské hříchy a lumpárny. Dokonce mnoho rodičů psalo svým dětem dopisy "od Santy", ve kterých probírali prohřešky uplynulého roku. Až na konci 19. století se z váženého Santa Clause stal milý dědeček, který dětem splní každičké přání.  

Info ikona
Dopis

Kopie dopisu pro Santu Clause, který v roce 1898 odeslala dívka Marjorie. 

Kde je dopis nyní?

Po objevení dopisu existovaly snahy, aby se psaní navrátilo do domu, odkud odešlo. „Můj otec, který dopis objevil, provedl malý průzkum a pokusil se podle adresy vystopovat rodný dům dívky Marjorie,“ říká Lily Birchallová  pro BBC a dodává, že jeho snažení bylo neúspěšné. „Otec předpokládá, že místo bylo za války vybombardováno, ale bylo by to krásné, kdybychom našli potomky Marjorie.“ I když se dopis nevrátil na místo, odkud byl odeslán, rozhodně se dočkal krásné výsady. Lily Birchallová ho vystavila ve výloze hračkářství v Canterbury, a zároveň k němu přidala poštovní schránku pro další dětské dopisy Santovi.

Mohlo by se vám líbit

Advent se blíží! Připravte pro své blízké originální adventní kalendář

marianne.cz

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost

Zábava

<span>KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara</span>

KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara