Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

I s domácím mazlíčkem se dá žít v čistém bytě

Dali jsme pro vás dohromady 5 tipů na udržení maximálně čistého, útulného a zdravotně nezávadného domova.

Sdílíte svůj domov se psem, kočkou nebo jiným chlupatým přítelem? Pak patříte ke spokojenější polovině lidstva. Opravdu! Existuje celá řada psychologických studií, které to dokazují. Špatnou zprávou je, že váš interiér ze čtyřnohého člena domácnosti až tak nadšený není a pokud nechcete, aby se z něj stalo doupě plné chlupů, roztočů a parazitů, bude nutné mu věnovat patřičnou péči. Ale nebojte, zas tak složité to nebude.

Koupat nebo nekoupat?

Pokud váš chlupáč vypadá po procházce jako po bahenní lázni, je jasné, že sprše neunikne. Špína ale nemusí být vždy vidět, a tak by očista měla následovat po každém návratu z venku. Zároveň je však dobré mít na paměti, že časté mytí šamponem – i když se jedná o ten speciální zvířecí - mazlíčkům zrovna neprospívá. Spíš naopak, může způsobit podráždění a vysušení jejich pokožky a ta se pak stává náchylnou k plísním, vyrážkám a jiným kožním problémům.

- Po procházce tedy otřete packy a břicho zvířete vlhkým hadříkem, speciálními vlhčenými ubrousky nebo v nejnutnějším případě osprchujte vlažnou vodou. Pokud se zablácené tlapky přece jen neobejdou bez mydlinek, můžete si naředit jemný psí šampon – přibližně jeden díl na deset dílů vody – a takovým roztokem psí nohy osprejovat a opláchnout.

- Celkovou šamponovou lázeň byste svému čtyřnohému příteli měli dopřát maximálně jednou za měsíc. Pokud si s ní nevíte rady, navštivte některý ze specializovaných zvířecích salonů, kde se o vaše miláčky postarají jako o vás samotné.

Náš tip: Salon Dogtown s velmi osobním přístupem ke každému čtyřnohému klientovi.

Nebezpečí ze vzduchu

Známou pravdou je, že srst a odumřelá zvířecí pokožka v kombinaci s roztoči, prachem a plísněmi mohou vyvolat alergickou reakci i u lidí, kteří dosud na nic alergičtí nebyli. Typickými příznaky této přecitlivělosti jsou oteklé sliznice, pálení v očích, vyrážky, podrážděný nos a krk. Předejít těmto nepříjemnostem je možné tím, že se jednak budeme co nejlépe o své mazlíčky starat – tedy často je venčit, čistit a kartáčovat, a také tím, že současně budeme pravidelně čistit ovzduší v bytě. Právě v něm se totiž většina alergenů drží nejdéle. Jednoduchým a vysoce účinným řešením jsou čističky vzduchu. Například Dyson Pure Hot+Cool do svého HEPA filtru zadrží až 99,95 % alergenů a nečistot z ovzduší a následně zpět do místnosti vrací zcela čistý vzduch.

dyson

Chlupy všude

Jistě budete souhlasit s tím, že největší výzvou na soužití s domácími mazlíčky jsou jejich chlupy. Jsou totiž všude! Množství chlupů na podlaze či pohovce můžete snížit pravidelným kartáčováním zvířecí srsti, k jejich naprosté eliminaci však bude nutné, pořídit si kvalitní vysavač. Designem i funkcemi zaujme Dyson Cyclon V10TM – akumulátorový tyčový vysavač, který díky využití cyklonové technologie dokáže zachytit částice o velikosti pouhých 0,3 mikronu, tedy kromě srsti i většinu roztočů.

Čistota nadevše

Vysavač nás sice zbaví nečistot, které jsou vidět na první pohled, neměli bychom ale zapomínat ani na drobné organismy, které zvířata mohou zavléct do našich domácností. U koček je největší hrozbou toxoplazmóza, u psů to mohou být paraziti jako škrkavka, srdnatka apod. Jak zamezit tomu, aby tito cizopasníci ohrozili naše zdraví? Je potřeba držet se následující kroků:

1. Po příchodu z vycházky důkladně otřete zvířeti tlapky i tlamičku.

2. Alespoň jednou za týden myjte podlahu, perte pelíšky, hračky a čistěte nábytek, který vaši chlupáči používají. Nám se pro tyto účely osvědčily dezinfekční produkty MenForSan, které jsou šetrné k lidské i zvířecí pokožce a zároveň obsahují insekticidní složky, jež hubí veškeré nežádoucí organismy.

3. Pravidelně podávejte svým čtyřnohým přátelům odčervovací tablety.

dog

Přizpůsobte předsíň

Udržování čistoty je nesmírně důležité a občas také docela náročné. Pokud ale přizpůsobíte svůj vstup do bytu tak, abyste vše praktické měli při příchodu z procházky po ruce, budete mít vše o dost jednodušší. Jestli máte tu výhodu, že bydlíte ve velkém domě, zařiďte si zvířecí umývárnu ve sklepě nebo na zahradě – ušetříte si tím spoustu práce. Pokud ale bydlíte v bytě, bude nutné přizpůsobit vaši předsíň. A nebojte, jde to i tak, že bude nejen funkční, ale také stylová. Budete potřebovat:

- Dostatečně velkou rohož – naučte svého přítele, že práve na ní se má po návratu z venku zastavit a počkat, až ho očistíte.

- Vlhčené ubrousky pro zvířata – ty se hodí zejména v zimě, prototže nejenže odstraní nečistoty, ale zároveň pečují o tlapky, které mohou být poškozené procházkami po nasolených komunikacích. Na otření tlapek v letních měsících se bude hodit rozprašovač s vodou a měkký hadřík.

Praktický ručník pro psy – do kterého zvířátko po očistě jednoduše zabalíte a zároveň do něj otřete i zbytky špíny z venku, nezapomínejte ho tedy pravidelně prát.