Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Ideální čas podlehnout "niksen", nizozemskému způsobu života

Info ikona
Niksen

Chytání lelků ještě nikdy nebylo tak trendy.

Není to tak dávno, co se roztrhl pytel s všemožnými způsoby života. Dánové nám pomocí hygge radili, jak být šťastní a užívat si chvilky s šálkem čaje. Švédové nám představili lagom. A pozadu se svým sis nezůstali ani Finové. Skoro to vypadalo, že severské státy znají recept na spokojený život. Jenže vtom se objevil nizozemský niksen, který nelpí na útulné atmosféře ani na čtení seberozvojových knih. Tento způsob života totiž nelpí na ničem!

Mohlo by se vám líbit

Propadne mu každý

Nizozemci jsou pověstný svým workoholismem a syndrom vyhoření jim rozhodně není cizí. Možná právě proto kladou čím dál tím větší důraz na niksen. Pokud čekáte, že se za tímto slovem objeví sáhodlouhý návod na skvělý život, pak budete zklamaní. Niksen totiž znamená nic nedělat. A když říkáme nic, myslíme doopravdy nic. Zapomeňte na ležení u televize nebo lelkování u knížky. Niksen po vás chce jediné - nechte plavat všechny myšlenky. 

Zdá se vám tento způsob trávení času příliš jednoduchý? Možná vás překvapí, že "vypnout" je mnohem složitější, než se na první pohled může zdát. V dnešní hektické době totiž neustále něco děláme, a pokud někdy nastane moment, kdy nemáme do čeho píchnout, cítíme se nevyužitě. Často se nám stává, že relaxační momenty záměrně prokládáme něčím, co s relaxací nemá nic společného. A tak i při procházce parkem máme v uších sluchátka, během vaření se díváme na videa a u sledování filmu držíme v ruce mobil. Jenom být a nic neřešit? To neumíme!

Info ikona
Spánek

Vznešený název pro lenochy?

Namítáte, že lenošení nic dobrého nepřináší? Studie z roku 2012 ale zjistila, že nečinnost spojená se sněním přináší kreativní nápady. Zároveň výzkum poukázal na to, že krátké přestávky naplněné nic neděláním zvyšují produktivitu. No není to skvělé, když má člověk vědecky potvrzeno, že chytání lelků přináší ovoce!

Chtěli jste dneska stihnout hodinu jógy? Měli jste v plánu upéct dezert? Nebo jste si chtěli jít zaběhat do přírody? Zkuste všechny tyto aktivity na chvilku odložit a vyzkoušejte niksen na vlastní kůži. Pohodlně si lehněte, zavřete oči a jenom buďte. Nechte okolní svět plynout a zapomeňte na problémy světa. Užívejte si svou chvilku pohody, během které absolutně nic nemusíte! 

Mohlo by se vám líbit