Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Ikonické svatební šaty a jejich slavné nevěsty napříč dekádami

Jaká byla ta nejkrásnější svatební róba 20. století? Pojďme se vrátit dekádu po dekádě a zavzpomínat, které svatební šaty na nás udělaly největší dojem. Byly to ty minimalisticky strohé, které si oblékla Wallis Simpson, nadýchaný šlehačkový dort princezny Diany nebo snad originální kostýmek Biancy Jagger? Jaké byste si vybrala vy?

Karolína Peřinová | 13. 11. 2018

10. léta Virginia Woolf a Leonard Woolf

Než jedna z nejúspěšnějších britských autorek Virgina Woolf řekla své „Ano“ Leonardu Woolfovi, třikrát ho odmítla. O dva roky starší spisovatel a politický teoretik se dočkal až 10. srpna 1912, kdy na radnici St. Pancras pojal tehdy již třicetiletou spisovatelku za svou manželku.

O tom, že sňatek byl z její strany spíše z rozumu než z veliké lásky dokazuje i to, že si s výběrem svatební róby hlavu příliš nelámala - oblékla si prosté šaty s drobnými vzory a na obřad pozvali jen pár nejbližších přátel. Chyběla dokonce i ženichova matka.

Přestože jejich manželství bylo bezdětné a provázely ho autorčiny časté deprese a úzkosti pramenící z jejího nelehkého dospívání (v mládí byla zneužívaná svým bratrem a trpěla i chováním despotického otce), ke svému manželovi záhy našla cestu.

Když mu po své sebevraždě v březnu roku 1941 nechala dopis na rozloučenou, stálo v něm: „Myslím, že žádný pár nebyl šťastnější než my dva.“

woolf

20. léta – Zelda Sayre – Francis Scott Fitzgerald

Jeden z nejznámějších párů poválečné Ameriky pojal svou svatbu – oproti bujarému životu, který vedli, poměrně skromně. Uznávaný spisovatel a jeho krásná budoucí žena stanovili svůj „Den D“ na velikonoční neděli 3. dubna roku 1920. Pozvali pouze osm nejlepších přátel včetně ženichova svědka – Ludlowa Fowlera. Obřad byl v katedrále svatého Patrika v New Yorku stanoven na přesné poledne. Ženich byl ale tak nervózní, že trval na tom, aby se začalo dříve, přestože ještě nedorazili poslední hosté.

Možná se nemohl dočkat okamžiku, až poprvé políbí nevěstu – oděnou do tmavě modrých krajkových šatů ozdobených perlovým náhrdelníkem.

Manželé vedli bouřlivý život plný luxusu, hádek a usmiřování a výstřední choť byla spisovateli častou inspirací v jeho dílech. Ať již zpočátku jako krásná Daisy ve Velkém Gatsby či později psychicky nemocná Nicole ve slavném románu Něžná je noc.

zelda

30. léta – Wallis Simpson a abdikující britský král Edward VIII

Titul nejskandálnější svatby patří bezesporu Wallis Simpson a abdikujícímu britskému monarchovi Edwardu VIII. Lidmi oblíbený panovník dobrovolně přenechal vládu nad Velkou Británií svému mladšímu bratrovi Jiřímu VI. a rázem se stal z miláčka národa nenáviděným zrádcem. To vše podstoupil kvůli dvakrát rozvedené Američance Wallis Simpson. Výstřední dámu, která se stala jeho posedlostí a jíž se odmítal za jakýchkoli okolností vzdát, pojal za choť na francouzském zámku Candé 3. srpna roku 1937.

Štíhlá nevěsta zvolila světle modré šaty od amerického návrháře Mainbochera, ladící s barvou jejích očí, ozdobené širokým pasem na knoflíčky. Ve stejném odstíny byly sladěny i doplňky – klobouček se závojem a saténové rukavičky. Milovnice šperků neopomněla ozdobit své zápěstí oblíbeným náramkem s kříži od Cartiera.

Manželství vévody z Windsoru zůstalo bezdětné (Wallis v prvním svazku potratila a od té doby nemohla otěhotnět) a ve francouzském vyhnanství provázené steskem po domovině.


wallis

40. léta – královna Alžběta II. a Philip

Přesně před rokem tomu bylo 70 let, kdy si 20. listopadu brala britská princezna svého vzdáleného bratrance – prince řeckého a dánského, Philipa. Alžběta se do pohledného urostlého blonďáka zamilovala již jako náctiletá, když se v roce 1939 setkali při návštěvě námořní akademie. Od té doby si intenzivně dopisovali, přestože královští rodiče nebyli z budoucího ženicha příliš nadšení – je prý netaktní a má nevhodný humor. Zamilovaná princezna si svatbu v roce 1947 přesto prosadila.

Do Westminster Abbey se sjelo přes dva tisíce významných hostů z celého světa, u rozhlasových přijímačů bylo tehdy přes 200.miliónů diváků, kteří bedlivě naslouchali podrobnému popisu velkolepé svatby. Za návrháře honosné róby byl vybrán britský módní designér Sir Norman Hartnell, jenž se při své tvorbě inspiroval slavným obrazem od Botticelliho – Primavera. Aby šaty připomínaly jarní přírodu pokrytou kapkami rosy, byly posázeny 10.000 perlami. Z perel byly i dva náhrdelníky, které měla nevěsta na krku. Jeden dokonce podědila po skotské královně Anně Stuartovně.

Nádherný pugét bílých orchidejí byl následující den dle tradice položen u hrobu neznámého vojína ve Westminsterském opatství.

O tom, že perly se v případě tohoto manželství v slzy neproměnily, dokazují i tato královnina slova.

„Můj muž je mi celoživotní oporou, po celé roky mi neustále dodával sílu a optimismus, já i tato země mu vděčíme za mnohé.“

queen

50. léta – Jackie Kennedy a John Fitzgerald Kennedy

V anketách o nejkrásnější svatební pár historie se na předních místech neustále umísťuje budoucí prezident USA a jeho půvabná snoubenka Jackie.

Seznámili se na večeři u přátel, poté spolu randili dva roky, než John poklekl a talentované novinářce na prst navlékl zásnubní prsten s diamantem, který měl skoro tři karáty a byl ozdoben smaragdem. Ano, tušíte správně, nevěsta řekla ano, a velkolepé svatbě nestálo nic v cestě.

V osudový den – 12. září 1953 se více jak 800 významných hostů z řad senátorů či diplomatů sjelo do kostela Panny Marie v New Portu, oblíbeného místa obou svatebčanů (při nedělních bohoslužbách sedávali ruku v ruce v desáté řadě).

Tentokrát se však nevěsta prošla uličkou doprovázená tóny Bachovy skladby Ave Maria oděná do oslnivých šatů návrhářky Ann Lowe. Na tuto skvostnou hedvábnou róbu barvy slonová kost bylo spotřebováno více jak 50 metrů látky. Za šperky si nevěsta zvolila perlový náhrdelník a diamantový náramek – dar od ženicha.

Jen málokdo tušil, že pár dní před obřadem zachvátil návrhářské studio požár, a šaty včetně těch pro družičky, byly zničeny. Švadleny tak musely šít prakticky bez přestávky, aby vše stihly do svatebního dnu.

Jako kdyby tato událost byla předzvěstí tragédie, která za deset let postihne tento dokonalý pár.

kennedy

60. léta Priscilla Presley a Elvis

Jí bylo pouhých 14 let, když se poprvé setkala s hudební legendou. O deset let starší Elvis Presley se i přes její nízký věk do modrooké brunetky okamžitě zamiloval. Oba tehdy žili v Německu, zpěvák si zde odpykával vojenskou službu a Priscilla se sem přestěhovala díky práci svého otce. Ten také nesourodému páru nepřál a se vztahem souhlasil jedině pod podmínkou, že jeho dcera dokončí školu a jakmile to bude možné, vezmou se.

Slavnému zpěvákovi se do sňatku příliš nechtělo, nakonec pod výhružkami svého budoucího tchána souhlasil.

Jeho nevelké nadšení ze ztráty svobody dokládá fakt, že celkový obřad 1. května v roce 1967 v hotelu Alladin v Las Vegas trval pouhých osm minut a pozváno bylo jen pár nejbližších hostů. Nevěsta si své dlouhé bílé šifónové šaty s tylovým závojem ozdobeným korunkou navrhla sama.

Po obřadu následovala tisková konference pro pozvané novináře spojená se svatební hostinou v hodnotě 10.000 dolarů.

Nevěsta se ve své autobiografii svěřila, že až do svatební noci zůstal jejich vztah ve vší počestnosti. Za zmínku stojí, že jejich jediná dcera Lisa Marie se narodila přesně devět měsíců po svatbě - 1. února 1968.

Ani milovaná holčička však jejich manžesltví nezachránila. Vinnou nezřízeného života plného drog, alkoholu, prášků na spaní a oboustranných nevěr, skončil v říjnu 1973 sňatek krále rokenrolu a jeho – jak později uvedl, osudové ženy Priscilly.


presley

70. léta – Mick Jagger a Bianca Jagger

Svatba zbavená všech tradic a zvyků, tak by se dal nazvat sňatek Micka Jaggera a jeho extravagantní ženy Biancy.

Modelka a právnička nikaragujského původu Bianca des Macias ráda vybočovala z davu, ostatně to byl prý jeden z důvodů, proč tak zaujala rozjíveného frontmana skupiny Rolling Stones. Je tedy nad míru jasné, že zde bychom klasické svatební šaty se spořádanou hostinou jen těžko pohledali.

Bianca ve svůj velký den 12. května 1971 oslnila přítomné hosty v Saint Tropez bílým kostýmkem z dílny návrhářského mistra Yvese Saint Laurenta. A to by nebyla ona, aby ani ve svatební den trochu nešokovala. Pod bílým sakem totiž už nic jiného neměla. Šušká se, že tento módní výstřelek musela nevěsta zvolit kvůli tomu, že vzhledem ke svému těhotenství se do připravené košile již nevešla.

A přestože bychom tomu páru jistě přáli, aby pro ně platilo, ono pohádkové „žili šťastně až do smrti“, v tomto případě se zázrak nekonal a rockový bouřlivák nebyl zkrocen.

Jako důvod rozvodu, sedm let od svatby uvedla Bianca Jagger cizoložství.

wedd

80. léta – Diana a Charles

Smutný příběh o nenaplněné lásce následníka britského trůnu a plaché dívky s laním pohledem netřeba znovu omílat.

Faktem však zůstává, že jejich svatební den vstoupil do dějin a nejedna holčička, přilepená u televizní obrazovky 29. července 1981, si v tu chvíli přála být princeznou.

Přispěly k tomu jistě i svatební šaty, které se stále pyšní několika nej. Tak za prvé, zdobila je úplně ta nejdelší vlečka – měřila úctyhodných 8 metrů a o tři metry dokonce předstihla i tu, kterou měla její budoucí tchýně Alžběta II. S róbou královny měla společné to, že ani jedny šaty nebyly čistě bílé, nýbrž se pyšnily odstínem slonové kosti a obě je měly pošité stejným počtem perliček – rovnými deseti tisíci.

A přestože boty nebyly pod dlouhou krinolínou (bylo na ni použito více jak 90 metrů látky) vidět, rozhodně stojí za zmínku. Každý střevíček byl pošitý 542 perlami a na podrážce byla ručně napsaná písmena D a C propletená srdcem.

Dianiny šaty navrhovali manželé Elizabeth a David Emanuelovi, kteří úzkostlivě dbali na to, aby nikdo jiný nespatřil tento skvost dříve než Diana slavnostně vstoupí do katedrály sv. Pavla.

Díky úspěchu svého díla se z britských návrhářů doslova přes noc staly celebrity. David Emanuel má dokonce na kanálu TLC svůj pořad Jak si vybrat správné šaty: Velká Británie, kde radí budoucím nevěstám s čím jiným, než se svatebními šaty.

diana
 

90. léta – Victorie Beckham a David Beckham

Ve stylu královských svateb, byla i ta Viktorie a Davida Beckhamových. Přestože ani jeden se nemůže pyšnit modrou krví, ve Velké Británii jsou považováni za národní klenot.

A tak nás nepřekvapí, když se jejich svatba konala 4. 6. 1999 na irském gotickém hradu Luttrellstown, nevěstinu hlavu zdobila korunka z osmnáctikarátového zlata posázená diamanty a oba svatebčani usedli do zlatých křesel až nápadně připomínající královský trůn.

Více jak 400 hostů, mezi nimiž nechyběly členky skupiny Spice Girls, fotbalové ikony či zpěvák Elton John, bylo pozváno na velkolepý raut, jehož cena se v přepočtu vyšplhala na 20 miliónů korun.

Dnes úspěšná návrhářka odmítala, aby její dokonalá svatba byla přeplácána brevnými róbami, a tak na pozvánce – jak jinak než s vlastním erbem, byly jasně povoleny pouze dvě barvy – bílá nebo černá.

Nevěstiny šaty navrhla Vera Wang, jež jí ušila těsný korzet s bohatou sukní a dlouhou vlečkou. Victoria svou nádhernou róbu i po devatenácti letech od svatby a čtyřech dětech stále bez problémů oblékne a doufá, že si ji jednou pro svůj velký den zvolí i její dcera Harper.

kk