Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Infrasauna – lázně v klidu domova

Komerční článek - Kdyby chtěl někdo vymyslet reklamní slogan pro infrasauny, zněl by možná takto: Vezměte péči o své zdraví, krásu a pohodu do vlastních rukou. Je to pohodlnější a levnější.

Redakce Marianne | 26. 11. 2012

Propagace značky Mountfield.
Marianne.cz není jejím autorem a nemá vliv na její obsah.

Infrasauny totiž dobývají svět bydlení. Z medicínských pracovišť, lázní welness a kosmetických salónů se rychle stěhují do rodinných domů a bytů. Jejich popularita závratně roste. Proč? Důvodů je celá řada.

Ale povězme si nejdříve, čím se infrasauny liší od klasických saun, v nichž člověk, aby dosáhl kýženého efektu, musí sedět v horké páře a pak se nořit do ledové vody. Infrasauna na rozdíl od finské sauny nepracuje s vodou, ale využívá infračervených paprsků, které produkují příjemné teplo. A to proniká do našeho těla podstatně hlouběji, čímž se jeho účinky zvyšují.

„Teplo produkované infračervenými paprsky proniká až 4 centimetry pod pokožku, čímž dochází nejen k jejímu prohřátí, ale také k prohřátí svalových tkání a vnitřních orgánů. Organismus na to reaguje zvýšením srdeční aktivity, což vede k tréninku a zlepšování kondice kardiovaskulárního systému,“ vysvětluje lékař Jiří Bartoň.

Je prokázáno, že během i krátkého pobytu v infrakabině „spálíte“ víc než 600 kalorií. Teplem, které proniká do těla, se zahřívají i cévy uložené v tukové tkáni. Dochází tak k jejich rozšiřování a lépe se prokrvují. Zároveň jsou lymfatickým systémem z těla vylučovány tukové kyseliny, které se jinak hromadí v tukových buňkách.

Podle doktora Bartoně pravidelný pobyt v infrakabině rovněž urychluje odstraňování celulitidy. Zvláště v zimním období, kdy jsme náchylní k různým nemocem, je infrasauna nadmíru prospěšná. Zvýšení tělesné teploty totiž vede k posílení imunity a potírání všemožných bakterií či virů.

Dlouhodobým výzkumem bylo prokázáno, že složení potu v běžné sauně tvoří z 94 -96 procent voda. V infrakabině se díky hloubkovému prohřívání tkání potíte jinak – mnohem efektivněji. Oproti běžné „parní“ sauně je totiž výdej potu dvojnásobný, ale vyloučí se jím až šestkrát vyšší množství ve vodě nerozpustných látek. Pot, který vyloučíte v infrasauně, obsahuje jen nějakých 81 až 85 procent vody. Zbytek tvoří tukové buňky, cholesterol, v tucích rozpustné toxické látky, těžké kovy a jiné škodlivé látky.

„Pobytem v infrakabině se zlepšuje i prokrvení kůže. Ta se lépe zbavuje nečistot a odumřelých buněk. Stává se pružnější a pevnější a pomaleji stárne. Pravidelným prohříváním se snižuje i svalové napětí a mírní se bolesti například kloubů,“ říká Jiří Bartoň.

A posledním z hlavních důvodů populartity, kterou infrasauny v poslední době zažívají, je jejich široká dostupnost. Díky moderním technologiím se totiž dají koupit už jako stavebnicový systém. Máte-li doma metr nebo dva čtvereční prostoru, můžete si ji sami sestavit i uvést do provozu. Bez jakýchkoliv stavebních úprav či asistence elektrikáře.

Zdroj: Mountfield

Infrasauna – lázně v klidu domova