Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

INSPIRACE: 10 věcí, na které se v září těší naše redaktorka Kristýna

Září vnímám jako nový začátek. Po letních prázdninách, kdy tak zvláštně vlaju v horkém slunci, nastupuje září. To v sobě má ještě trochu letní ledabylosti, a zároveň dává naplno prostor pro nové zážitky.

1. Začnu zase společensky žít
Okurková sezona končí a všemožní pořadatelé už ví, že všichni by už měli být zpět z dovolených a plánují akce. Já si nenechám ujít Mercedes-Benz Prague Fashion Week, český fashion week. Čeští návrháři v originálních prostorách garáží obchodního domu Kotva představí své kolekce pro nadcházející jaro a léto. Těším se na Petru Ptáčkovou, Kláru Nadymlýnskou a Moniku Drápalovou a na La Formelu a Zuzanu Kubíčkovou. A těším se i na to, jak si po dlouhé době obuju podpatky a vyrazím v nějaké módní kreaci. 
Kdy: 1.-7. září 2016 
www.mbpfw.com 
 
2. Přihlásím se na tanec
Pokud máte při pohybu rádi i zábavu, asi vás nadchne - stejně jako mě - tanec. Moje kamarádka už půl roku chodí na lekce baletu pro dospělé a mě fascinuje, jak ji tenhle krátký kurz pomohl k rovným zádům, útlejšímu pasu a ladnému kroku. Že bych se taky přihlásila? Ještě mě lákají lekce 80’ dance. Osmdesátky! Přesně vím, v čem bych tančila a přesně vím, jaká píseň by mě rozproudila. Při těchto lekcích si prý kromě krokových variací pořádně namasírujete bránici, je to prostě zábava. 
Informace: 
Lekce baletu: 
www.baletniakademie.cz
Lekce 80’s style: 
www.danceperfect.cz 
 
3. Zase budu vrstvit
Jakmile teplota stoupá, lehce znervózním. Nerada ukazuju kůži a své bílé neopálené tělo. Mnohem raději mám teploty kolem osmnácti stupňů. Můžu nosit šaty, které mě bavily v létě, ale s legínami, ve kterých se nestydím, a vrstvit je se svetry a kabátky. 
 
4. Vyrazím na Jatka78
Na každou jpremiéru Cirku La Putyka se těším jako malé dítě, pokaždé se jim totiž podaří posunout hranice zase u kus dál. Představení Black Black Woods bude vyvrcholením jejich novocirkusové trilogie. Výsledný formát inscenace bude netradiční, před samotným představením jeviště ožije čtyřmi volně přístupnými performancemi. Už se nemůžu dočkat!
Kdy: 22.-24. září 
www.cirklaputyka.cz 
 
5. Pořídím si deník
A budu si do něj ručně psát, co mě potěšilo a nadchlo. Bude to můj nový rituál, kterým se budu loučit s každým dnem. 
 
6. Pobavím se s vinaři
Vinobraní! Pro vinaře tím začíná práce ve vinohradu – sběr hroznů, lisování a výroba burčáku, ta skončí v listopadu prvními degustacemi nového vína. Pro mě jako pro milovníka vín znamená začátek pálavského vinobraní možnost ochutnat burčák a vypravit se zase do jednoho z nejkrásnějších měst – do Mikulova. 
Kdy: 9.-11. září 
www.palavske-vinobrani.cz
 
7. Nachnu se na festivalu
Výstavy, koncerty, workshopy, diskuse i přehlídky. Old’s Cool je kulturní akce zaměřená na dialog mezi mladými a starými. Na akci se představí výjimečné seniorské osobnosti i mezigenerační projekty. Těším se na výstavu fotografií Bet Orten, na workshop upcyklace a recyklace i na koncert Never Sol a seniorského sboru Elpida. 
Kdy: 21. září-6. října
www.elpida.cz
 
8. Budu pít teplé nápoje
Teplo dělá dobře nejen tělu, ale i duši. Podle psycholožky Thalmy Lobel funguje těplo jako okamžitý zdroj pohody, a tak se těším, až budu zase pořád popíjet svůj oblíbený horký čaj z květů růže. 
 
9. Půjdu do kina na Bridget
Bridget Jones je prostě legenda! A byť jsem k různým pokračováním mírně skeptická, prostě chci vidět Dítě Bridget Jonesové. 
Kdy: v kinech od 15. září
 
10. Pomůžu dobré věci
Donutit se k běhu je takřka nemožné, jediné, co mi může pomoci, je fakt, že můžu běžet pro dobrou věc. Proto se zúčastním akce Teribear hýbe Prahou. Stačí se proběhnout (nebo projít) na Letné po vytyčené trase s čipem a za každý kilometr půjde od partnerů akce 50 Kč na podporu znevýhodněným dětem. To má smysl! 
Kdy: 8.-17. září