Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Inspirace: Dejte starým věcem nový smysl!

Nábytek a doplňky, které pamatují doby minulé, klidně mohou být hvězdami i moderního interiéru.

Redakce Marianne | 11. 02. 2014

Justinu Mooreovi se naskytla příležitost, která se neodmítá. Kalifornská bezpečnostní firma, v níž roky působí, mu nabídla novou pracovní příležitost v jihoafrickém Durbanu. Kromě místa dostal i byt, který se měl stát na delší dobu jeho novým domovem. „Byl to skvělý prostor vybavený nábytkem a doplňky z padesátých až sedmdesátých let dvacátého století. Na mě a mou přítelkyni dýchal sentimentální náladou, kterou jsme se rozhodli zachovat. Vzhledem k tomu, že tu budeme jen dočasně, nemělo cenu příliš investovat do nějaké rozsáhlejší rekonstrukce a nového vybavení. Potřeboval ale takový menší facelift. V koupelně jsme strhli dlaždičky a v celém bytě vymalovali,“ říká Justin.

retro6_mretro_m

Obývací pokoj a ložnice

Pravděpodobně největším a finančně nejnákladnějším zásahem bylo odstranění zdi, která oddělovala jídelnu od obývací místnosti. Tím se celý prostor otevřel a prosvětlil. Na některých kusech nábytku bylo třeba udělat pár kosmetických úprav, jako v případě kožené pohovky a křesel, které Justin nechal nově potáhnout. Atmosféru starých časů podpořil autentickými svítidly, jež pořídil většinou v bazarech. „Je to mnohem levnější varianta než nákup nových. Navíc starší světla jsou často kvalitnější než jejich moderní protějšky,“ tvrdí Justin.

retro8_m_copy_copyretro4_m_copy

Koupelna a čtecí koutek

K celkovému doladění pak stačilo dokoupit pár doplňků, například roletu s retrovzorem a designové drátěné židle, které bývaly pro sedmdesátá léta velmi typické. Díky tomu se tu tak mísí kultovní retrovlna, ale i současný design. „Nás tenhle návrat do minulosti velmi baví. Mně i přítelkyni je tu příjemně a útulně – člověk má pocit, jako by se vrátil do dětství,“ pochvaluje si Justin. Tento byt je příkladem toho, jaké se dají dělat zázraky s minimem finančních nákladů. Stačí, abyste dali starým věcem nový význam. Uvidíte, že se vám odvděčí!

retro9_mretro1_m

Jak dosáhnout retrostylu

Retrostyl v kontextu bytového interiéru odkazuje na padesátá až sedmdesátá léta. Jeho podstata tkví v kouzlu obyčejných věcí, které byly určené k dennímu užívání. Pokud vám někde na půdě leží nefunkční staré přístroje, na nichž se podepsal zub času, popřemýšlejte, zda by nestálo za to je opravit. Mohou se stát zajímavým doplňkem interiéru. Atmosféru padesátých a šedesátých let zaručeně vyvoláte použitím typických barev, jako je sytě žlutá, tyrkysová, červená a vanilková. Nebojte se kombinovat výrazné vzory a zkuste znovu oživit legendární kusy nábytku. Retronábytek můžete zakoupit v designérských obchodech nebo najít v bazarech.

www.novoretro.netwww.cerstvakava.czwww.my-optima.com 

produkt4_mprodukt2_mprodukt1_m