Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

INSPIRACE: Jak vytvořit útulný domov

Co dělá z bytu domov? Jak se dá vytvořit útulná atmosféra i bez zásahu interiérového designéra a bez toho, aniž byste museli sáhnout hluboko do svých úspor?

Martin Calvo | 29. 01. 2017
foto: @trnknyc
 
1. Zabalte se do deky
Deky z přírodných materiálů můžete využít jako přehoz přes sedačku, klidně ho na ni aranžujte spíš ledabyle, aby nikdy z příchozích neměl obavy si sednout. Deky a příjemné přehozy svádí k zachumlání, a to je v lednu ta nejlepší činnost. 
 
 
2. Zapalte svíčky
Jednoduchý trik, který umí především Dánové - skandinávský přístup má i své pojmenování hygge, kdy umí vytvořit útulnou atmosféru kdekoliv a kdykoliv. A dejte na klasiku, nejlépe vypadají klasické bílé svíčky. Zkuste jim doma udělat provizorní hnízdo - a dejte třeba tři svíčky (klidně různých tvarů a výšek) na jeden tácek. 
  
 
3. Vytvořte si vlastní galerii
Prázdné stěny mohou působit studeně a neosobně. Proto si domů pověste obrazy. A i když nemáte na originály, nevzádejte se té možnosti. Zarámovat můžete fotografie, plakáty nebo se můžete poohlídnout po obrazech od mladých umělců, kteří nemají přemrštěné ceny a ještě je podpoříte. 
 
 
4. Překvapivé barvy
I když držíte barevnost interiéru v neutrálních tónech, občas je dobré pozornost roztříštit, a přidat nějaký výrazný barevný prvek. Třeba velmi barevné obrazy, které přitáhnou pozornost. 
 
 
5. Okno do světa
Pokud to jde, využijte okno jako místo, kde můžete sedět a občas uletět pohledem do dáli. Má to blahodárné účinky na duši, a navíc okno přináší i praktický důvod jako je denní světlo. 
 
 
6. Čtenářský koutek
Roh místnosti využijte jako intimní čtenářský či lebedící koutek pro jednoho. Chce to jen pohodlné křeslo a odkládací stoleček. 
 
 
7. Kombinace stylů
Líbí se vám prvky orientu i decentní přístup Skandinávců a bojíte, že to nepůjde dohromady? Žádný strach! Eklektismus, mix různých prvků a stylů, je stále in. 
 
 
8. Budiž světlo
V interiérech hraje zásadní roli světlo. V tuzemských domácnostech jeho sílu často podceňujeme a smíříme se jen s jedním centrálním svítidlem. Je to škoda, protože útulnost můžete silně pomoci díky různým lampičkám a stojacím lampám, které budou mít různou intenzitu světla. Kužel světla opticky vytváří jistý úkryt a štít.
 
 

Happy third Sunday of Advent! #gubi #gubiofficial #gubistore #gräshoppafloorlamp #grasshopperfloorlamp #gretagrossman

Fotka zveřejněná uživatelem GUBI (@gubiofficial), Pro 10, 2016 v 8:52 PST

 
9. Tón v tónu
Jemné barvy nemají tendenci zevšednět, proto pokud chcete bydlení nadčasové, zvolte světlé stěny (a všimněte se, kolik nepřeberných odstínů bílé existuje), které doplníte kontrastními tmavými doplňky. Black & white nikdy nevyjde z módy.
 
 
10. Halabala
Hravost a příjemnou nedbalost můžete prokázat, když obrázky na stěnu nebudete věšet podle přesných přímek.
 
 

From black to white with a close up of the Lampe Gras Frosted Glass Shade from @tessuti_nz #SoPretty

Fotka zveřejněná uživatelem Michelle Halford (@thedesignchaser), Lis 2, 2016 v 8:43 PDT

 
11. Koberec jako ostrov
I když se už obecně upouští od celoplošných koberců, ty malé, které opticky vytvoří například odpočívací zóny v obývacím pokoji, mají pořád svůj smysl. Koberec s vysokým chlupem jsou sice náročnější na údržbu, ale pocit, kdy se do něj zaboří bosá noha, stojí za to!
 
 
12. Květiny probudí byt k životu
Ať už v květináči nebo řezané, každá květina a zeleň dodá interiéru pocit, že se v něm dobře žije.
 
 
13. Poštáře
Malé, velké, vyšívané, barevné, sametové… Kolik jich je až příliš? Na to není odpověď…
 
INSPIRACE: Jak vytvořit útulný domov