Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Krása

Instantní krása 21. století

Krása vychází zevnitř – otřepané klišé, nebo realita? Moderní potravinové doplňky toho dnes dokážou mnohem víc než kdy před tím, jen kvalita se občas dost různí. Naordinujte si svou pravidelnou dávku krásy.

Markéta Vörös | 29. 03. 2019

Stojíte nad umyvadlem s pohledem upřeným do zvětšovacího zrcátka, které jste už několikrát měla sto chutí vyhodit, protože na něm všechno vidíte jako na 5D plátně. Póry mají velikost kráteru, černé tečky v nich doslova vřou jako vzteklá sopka, vrásky se zdají být mnohem hlubší a pleť je nehezky zašedlá. Variant, jak se všemi těmito vyvrheli zatočit, je několik. Pravidelná kosmetická ošetření, invazivní zákroky nebo kvalitní doplňky stravy. První dvě možnosti vám jistě zaručí skvělé výsledky, ale jak to vlastně doopravdy je s novou vlnou potravinových doplňků slibujících rozjasněnou pleť bez vrásek a rozšířených pórů? Je to jen šikovný marketingový tah, nebo vám skutečně pomohou?

Na rovinu, můj prvotní postoj k potravinovým doplňkům byl apriori podezíravý a vinu na tom zcela jistě nese i má nedůvěřivá, vše neustále zpochybňující povaha. Opravdu mi tabletky ze zeleného čaje zaručí, že se vlasy nebudou mastit? A pokud ano, neprojeví se náhodou vedlejší účinky někde jinde? Když budu pravidelně pít Super Elixir modelky Elle Macpherson, přiblížím se jejímu fantastickému vzezření a navrch budu hýřit energií?

jdkjekjkr
Elle Macpherson

Jenže co kdyby jediná pilulka opravdu zařídila, že vlasy budou lesklejší, pleť vypnutější a nehty se přestanou třepit? Právě tento předpoklad se skrývá za obřím byznysem jménem potravinové doplňky, kterému propadly slavné celebrity i miliony žen na celém světě. 

Nejde samozřejmě o žádnou žhavou novinku, kosmetické doplňky stravy zaznamenaly boom už na přelomu milénia. V posledních měsících ale jejich popularita stále roste a v nabídce je mají i kosmetické firmy, které s touto myšlenkou dříve ani nekoketovaly. K dostání jsou ve všech možných podobách, od tekutých přes práškové směsi až po staré dobré pilulky.

Obal prodává

Doba se mění a potravinové doplňky s ní. Neesteticky vyhlížející bílé krabičky s obrázkem lososa jako zdroje omega-3 mastných kyselin byly dlouho odsouzeny k pobytu v zaprášených zadních poličkách lékáren, kde si jich nikdo moc nevšímal. Výrobci si ale uvědomili, že nejen složení, ale i obaly prodávají. Doplňky stravy jsou konečně sexy a vy se nemusíte stydět vystavit je v koupelně jako stylový doplněk. 

Na rozjezdu této nové sexy vlny má zcela určitě obří podíl zmíněná modelka Elle Macpherson, majitelka všeříkající přezdívky „The Body“, tedy tělo. Značka WelleCo., se kterou spolupracuje, vznikla pod taktovkou nutriční expertky Simone Laubscher. Jejich produkty se vyznačují vysokou kvalitou ingrediencí, které dodají našim organismům zničeným hektickým životem vše nutné. Bezkonkurenčním trhákem je bez diskusí The Super Elixir, který bývá každou chvíli všude ve světě beznadějně vyprodán (jeho test najdete níže). Elixir je balen v dekadentní černé dóze a připomíná spíše luxusní parfém než to, co si obvykle představíme, když se řekne doplněk stravy.

Elle Macpherson ale není sama. Americká herečka a propagátorka zdravého životního stylu Gwyneth Paltrow před nedávnem vstoupila na trh s potravinovými kúrami – jsou určeny proti únavě nebo třeba pro ženy v menopauze. Vlasová guru celebrit Jen Atkin zase založila značku OUAI zaměřenou na problematickou vlasovou pokožku. Díky jejím tabletkám s extraktem ze zeleného čaje se můžete rozloučit s neustále mastnými kořínky. Opravdu ale fungují přípravky tak skvěle, jak výrobci tvrdí?

Který je ten pravý?

Kvalita nabízených produktů na trhu se různí, ostatně stejně jako v jakémkoli jiném segmentu. A tak nikdy nesmíte zapomínat, že jsou kosmetické doplňky stravy především obrovský byznys a jako spotřebitel se můžete velmi jednoduše napálit. K dostání jsou doplňky s vysokou koncentrací a lepším složením účinných látek, a pak ty druhé. Není proto dobré nechat se ovlivnit dokonale minimalistickým obalem a chytlavými slogany, ale raději se produktům podívejte pod kapotu. Protože i krásně navoskovaný sporťák může být při bližším ohledání rezavý.

sdhsfhsjdfh

Na co při nákupu nezapomínat? Už fakt, že je přípravek označen jako doplněk stravy, zaručuje obsah vitaminů a minerálů, výrobce by měl být ze zákona schopen jejich účinnost a kvalitu kdykoli doložit. Ve složení se často vyskytují ingredience jako kolagen nebo vitamin A, ne vždy jsou ale dostatečně kvalitní a fungují. „Pokud se molekula rozpadne, nemůže být vstřebána nebo nedokáže proniknout do pokožky, není aktivní,“ prozradila lifestylovému serveru The Klog kalifornská dermatoložka Stefani Kappel. Já se rozhodla vám výběr ulehčit a několik měsíců doplňky poctivě testovala. Výsledek mého výzkumu najdete na další stránce.

1. Welle.Co The Super Elixir

Přiznávám, nechala jsem se zlákat marketingem, tuhle opěvovanou krásu jsem prostě musela vyzkoušet. Nejprodávanější doplněk stravy na světě obsahuje vysoký podíl vitaminů, minerálů a stopových prvků. V čem se liší od konkurence? Především tím, že obsahuje 45 tepelně neupravených ingrediencí v nejvyšší kvalitě, které jsou naprogramovány tak, aby působily jako neprůstřelný štít v boji proti stresu, únavě
a znečištěnému životnímu prostředí. Výsledkem by měla být vyšší vitalita a zlepšení kvality pleti. 

sdsjksjd

Jak obstál?

Ze začátku jsem trochu bojovala s příchutí, která na mě byla přehnaně ovocná a musela jsem si proto najít svůj vlastní způsob, jak tento zázračný elixír konzumovat. Doporučené míchání s vodou u mě prostě nefungovalo. Nakonec jsem Elixir pila v kombinaci s rostlinným nápojem (mandlovým, růžovým či kokosovým). A zabralo to! Ráno mi dodal energii, kterou jsem v zimě potřebovala jako sůl. Cítila jsem se mnohem vitálnější a moje pleť krásně zářila. Tělo jako Elle Macpherson sice nemám, ale asi to nefunguje na každého stejně, že? 

Obsah balení: 300 g (vystačí na 30 dnů), 2900 Kč, prodává Ingredients

2. Liftea COLAGENOVA HA

Doplněk stravy postavený na kolagenu, který našemu tělu prospívá širokou škálou zdravotních benefitů, samozřejmě nemohl chybět. Vybrala jsem si lahodný vanilkový nápoj s vysokým obsahem hydrolyzovaného, dobře stravitelného patentovaného kolagenu Peptan a kyselinou hyaluronovou. 

djfsdjfjk

Jak obstál?

Za mě jednoznačně zvítězila vanilková příchuť, nápoj se dal pít s vodou, mlékem nebo přidávat do jogurtu. Po pár týdnech užívání jsem viděla zlepšení nejen na pleti, která byla vypnutější, ale rozdíl jsem zaznamenala i na nehtech – konečně se přestaly štěpit. Lifteu Colagenova si určitě koupím znova, jen si teď  pro změnu brousím zuby na čokoládovou příchuť.

Obsah balení: 390 g (vystačí na 30 dní), 599 Kč

3. Terranova Beauty komplex

100% veganské tabletky, jejichž hlavní složkou je  MSM (methylsulfonylmethan), což je aktivní forma síry a zároveň základní stavební prvek všech pojivových tkání (tedy kůže, nehtů, vazů a kloubních pouzder). Já po těchto tabletách sáhla v době, kdy jsem měla velké problémy s padáním vlasů a byla jsem už téměř bezradná.

jkdlsjfdkj

Jak obstál?

Už po týdnu užívání dvou kapslí denně jsem viděla výsledek, vlasy přestávaly padat. I když mívám obecně problém s léky, které se polykají, tentokrát jsem to brala jako výzvu. A vyplatilo se. Sympatické mi bylo i to, že se jedná o ryze přírodní ingredience jako přeslička či rakytník.

Obsah balení: 50 vegetariánských kapslí, 439 Kč

 

Pár slov na konec

Nemá cenu se tvářit, že nás pití kolagenu nebo nápoje se super ingrediencemi spasí. Jsou to pořád jen doplňky, což znamená, že pouze něco doplňují. Pokud se budeme denně cpát nezdravým jídlem, ponocovat a navrch kouřit krabičku cigaret, můžeme vypít hektolitry kolagenu a stejně nám to nepomůže. I tak si myslím, že je pravidelné užívání kvalitních doplňků prospěšné, žijeme v hektickém světě a vnitřní doplňování živin a vitaminů prostě potřebujeme. Určitě se ale také o sebe a svou pleť důkladně starejme. Co to znamená? Obyčejné čištění pleti je naprostý základ, ideálně dvoufázové. Divili byste se, kolik nečistot a make-upu zůstane na pleti po prvním odlíčení.