Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Italská fazolová polévka

Všimli jste si, jak mají všichni Jižané rádi fazole? To v našich zeměpisných šířkách je neprávem opomíjíme. Tak to pojďme změnit, třeba díky této lahodné polévce ve stylu ‚od babičky z Gargana‘.

Redakce Marianne | 15. 12. 2014

Doba přípravy: 10 minut

Doba vaření: 35 minut

250 g suchých bílých fazolí

3 lžíce olivového oleje

1 cibule, pokrájená najemno

2 stroužky česneku

1 mrkev + stejné množství celeru obojí pokrájené

5 rajčat, spařených, oloupaných
a nakrájených

½ pórku, pokrájeného na kolečka

3 brambory, oloupané a nakrájené

sůl a pepř, mletá paprika

nastrouhaný parmazán

1) Fazole si namočte den předem a nechte přes noc nabobtnat. Druhý den uvařte v téže vodě fazole doměkka.

2) Na rozpáleném oleji nechte zpěnit v kastrolu cibuli a česnek, přidejte celer, mrkev, rajčata, pórek, brambory, a opékejte přibližně pět minut. Potom opatrně vlijte fazole i s vývarem, osolte, opepřete, přidejte papriku, a na mírném ohni vařte ještě 15 minut.

3) Asi třetinu polévky dejte do mixovací nádoby, rozmixujte, a pak ji vraťte zpět. Tím polévku zahustíte bez používání mouky. Podávejte se strouhaným parmazánem.