Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jak definujeme neplodnost? A můžeme jí předejít?

Info ikona

Neplodnost. Toto téma rezonuje napříč veřejnými i neveřejnými diskuzemi. Jak se vůbec taková neplodnost definuje? Kolik lidí touto poruchou v Česku trpí? A lze tomu všemu předejít?

Možná vás to překvapí, ale v České republice má problém s početím téměř 20 % párů, a to není zrovna malé číslo. Ve 40 % případů se jedná o poruchu na straně ženy, ale stejně tak ve 40 % na straně muže. Zbylá procenta dávají znát, že příčina je na obou stranách. Obáváte se, že patříte mezi rizikovou skupinu? Rozhodně se nestresujte pokud vaše snažení o miminko trvá teprve pár měsíců. Neplodnost se z lékařského hlediska definuje v momentě, kdy žena neotěhotní po jednom roce snažení při pohlavním styku provozovaném dvakrát týdně.

Hlavní příčiny, proč nemůžete otěhotnět

U většiny případů se podaří otěhotnět během jednoho roku, ale pokud se tak nestane, je dobré informovat lékaře a pro jistotu se nechat otestovat. Příčin totiž může být, jak u muže tak u ženy, hned několik. Nejčastějším problémem jsou sexuálně přenosná onemocnění, před kterými vás ochrání jedině kondom. Může se stát, že jste nějakou lehkou formu pohlavní nemoci prodělali a ani jste to nezaregistrovali, proto je důležité, pravidelně navštěvovat lékaře za účelem preventivních vyšetření. Dalším hlavním faktorem je odkládání dítěte na pozdější věk. Pokud si miminko opravdu přejete, je lepší na tom začít pracovat co nejdříve. Ženám totiž rapidně klesá plodnost po 35. roku věku, ale počít by měly v ideálním případě spíše do svých 30 let. Naproti tomu mužům šance na početí klesá až od 40 let.

Strašák jménem endometrióza

Problémy s neplodností se mohou týkat i žen, které mají endometriózu. Tou totiž v Česku trpí podle České gynekologické a porodnické společnosti každá desátá žena. Mylně totiž své extrémní menstruační bolesti zaměňují za běžné příznaky doprovázející periodu. Pokud vás ale dokáže menstruace vyřadit z běžného provozu, a bez tlumících léků se během menstruace neobejdete, měli byste o tom informovat svého gynekologa, který určí další postup. Samozřejmě i vrozené vady jako neprůchodnost vejcovodů nebo dělohy mají na neplodnost vliv.

Pro správnou diagnostiku problému je však nutné, obrátit se při sebemenším podezření na problém na svého lékaře, pro určení správné a účinné léčby. A čím dříve, tím samozřejmě lépe, protože většina onemocnění se dá lépe vyléčit nebo podchytit ještě v zárodku než v posledních fázích. V jakémkoliv případě není důvod se za svůj problém stydět, tím byste zbytečně dávali všanc své zdraví. A to máte jen jedno.

Co ale můžete udělat proto, abyste svou plodnost podpořili?

  1. Pokud máte partnera a zázemí a děťátko plánujete, mějte ho v mladém věku
  2. Dodržujte zásady zdravého životního stylu: tedy nekouřit, nepít alkohol a vyhýbejte se nevyvážené stravě, která způsobuje výkyvy váhy
  3. Muži – nezahřívejte si varlata nošením těsných kalhot nebo prací s počítačem na klíně
  4. A hlavně oba choďte na preventivní kontroly

Pokud ve svém životě dodržíte tyto 4 základní body, můžete si být jistí, že jste pro svou plodnost udělali maximum.

Článek vznikl ve spolupráci s odborníky z neziskové organizace Loono, v rámci jejich osvětové kampaně Dole dobrý. Právě tato kampaň učí lidi, jak předcházet a včas rozpoznat sexuálně přenosná onemocnění. Řeší ale také prevenci a léčbu neplodnosti, i dosud tabuizovaná témata jako je inkontinence a erektilní dysfunkce.

ČTĚTE TAKÉ: Anne Hathaway je těhotná. Na Instagramu otevřeně mluví o neplodnosti