Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jak nakupovat chytře, a vyvarovat se tak neefektivního šatníku?

Info ikona
Nákupy

Jarní Dny Marianne se blíží a určitě už přemýšlíte, čím si uděláte radost tentokrát. Jak nakupovat, aby vám věci později jen zbytečně neležely ve skříni?

Eliška Vrbová | 12. 04. 2021

Nakupování je moje kardio,“ říkala s oblibou Carrie Bradshaw. Co by dělala v období pandemie, nevíme. I když se to možná už brzy dozvíme, Sex ve městě se totiž má dočkat volného pokračování. Nicméně po roce, kdy se pořizování materiálních radostí i nutností přesunulo téměř výhradně do online prostoru, se začínáme s tímto názorem ztotožňovat.

Chození po obchodech, možnost si výrobek osahat, vyzkoušet a pořádně prohlédnout zkrátka má něco do sebe. Bezcílné brouzdání e-shopy nás oproti tomu vede k impulzivním nepromyšleným nákupům. Jak nakupovat chytře, a vyvarovat se tak neefektivního šatníku?

1. Nákupní seznam

Když jdete nakupovat potraviny, obvykle si sepíšete seznam. Proč tedy k pořizování oblečení, bot a doplňků nepřistupovat stejně? Nebudete tak kupovat zbytečnosti a věci, které nepotřebujete. Víte, že už dlouho pokukujete po kvalitním trenčkotu a jednoduché černé kabelce? Držte se plánu.

2. Popisku, promluv

Určitě se vyplatí číst popisky na e-shopech, případně visačky v obchodech. Dozvíte se tak nejen složení materiálu, ale třeba i jeho původ a způsob výroby.

Mohlo by se vám líbit

3. Lekce stylingu online

Na mnoha e-shopech se můžete dočíst, jak o oblečení pečovat, a některé navíc nabízejí ukázky stylingu s dalšími kusy z nabídky, podle čehož můžete snáze posoudit, jak věc zapadne právě do vašeho šatníku.

4. Zrádná zkušebka

V kamenném obchodě je ideální si oblečení vyzkoušet, zkontrolovat všechny zipy, knoflíky, švy a zamyslet se nad možnými kombinacemi s kousky, které už máte doma. V případě e-shopů si můžete oblečení doma zkoušet delší dobu, což ovšem leckdy vede k tomu, že ho nakonec nestihnete vrátit, protože se vám nebude chtít absolvovat proces balení objednávky.

5. Jednou měř

Hodí se znát své míry a zorientovat se ve velikostních tabulkách. U fotek s modelkou je často napsaná její výška a velikost, kterou má na sobě. Od toho se dá snadno odvodit například délka šatů či kalhot, a vy už nebudete nepříjemně překvapená, že „na internetu ty šaty vypadaly úplně jinak“.

Mohlo by se vám líbit