Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Bezpečně a strašidelně! Oslavte letošní Halloween v pohodlí domova

Info ikona
Halloween

Anglosaský svátek Halloween si v posledních letech oblíbilo i mnoho Čechů. Někteří pouze vydlabou dýni, jiní se převléknou do strašidelných kostýmů a vyrazí na halloweenskou párty. Pokud patříte k druhé skupině, a mrzí vás, že letošní Halloween se ponese ve znamení karantény, pak nepropadejte panice. I v domácích podmínkách lze vytvořit halloweenský večer, na který jen tak nezapomenete.

Mnoho lidí považuje Halloween za uměle vytvořený svátek, který staví na komerci a produktech s halloweenskou tematikou. Pravdou ale zůstává, že Halloween vznikl už v 19. století, a to v Irsku. Údajně Irové vydlabávali řepy a brambory, a následně do nich vkládali zapálenou svíčku. Tento zvyk proudil z myšlenky, že světýlko zažene všechny duchy a umrlce, kteří se zjevují během noci Všech svatých. Následně irští přistěhovalci představili Halloween v Americe, kde se z něho stal hit. Megalomanští Američané navíc vyměnili brambory za dýně a oslavám Halloweena vtiskli zcela nový rozměr.

Dnes se můžeme v mnoha západních státech setkat s malými koledníky ve strašidelných kostýmech, kteří vyrážejí do ulic a chodí na koledu - ve většině případů vám zazpívají písničku, v Americe vám však mohou vyvést nějakou lumpárnu. Za roztomilé snažení pak malí koledníci dostanou sladkosti, které si celý večer nosí ve velkých kyblících. Do strašidelných kostýmů se převlékají i zletilé osoby, které však namísto koledy, vyrážejí na halloweensku párty. V letošním roce sice podobné trachtace zažít nemohou, avšak s trochou kreativity lze i v bezpečí domova vykouzlit skvělou halloweenskou párty. Jak na to?

STRAŠIDELNÝ PROGRAM

Program hraje během halloweenské oslavy prim! Co ale dělat v době, kdy pandemie uzavřela veškerá volnočasová zařízení? Odpověď je jednoduchá! Nejprve vydlabejte dýni, které můžete vtisknout strašidelný i milý kukuč. Kreativitě se meze nekladou, a tak si s dýní opravdu pohrajte. Během halloweenského večera se zase můžete podívat na hororové snímky, které vás postraší a dodají celému dni tu správnou strašidelnou atmosféru. Rodiče malých dětí zase mohou vytvořit několik děsivých úkolů, které jejich dítka musí splnit.

Info ikona
Halloween

V HLAVNÍ ROLI DOBRÉ JÍDLO

Ať už se vaše domácnost skládá ze dvou členů, nebo je vás doma tucet, jedno je jasné. Správná halloweenská oslava si vyžaduje mnoho dobrého jídla. V ideálním případě přizpůsobte svůj jídelníček podzimu, a připravte dýňové speciality. Polévka z hokaido, dýňové rizoto a na závěr skvělý dýňový koláč udělají z vaší oslavy Halloweenu nezapomenutelnou událost. Případně můžete zkusit i další nevšední recepty z dýně, které nejsou tak známé. Dokonalé jídlo můžete podtrhnout zajímavým nápojem. Děti jistě ocení děsivý umrlčí punč, laboratorní koktejl nebo zářivou šťávu z kurkumy. Naopak starší si mohou smlsnout na dýňovém latté.

Mohlo by se vám líbit

10 skvělých filmů, které si pusťte na Halloween

elle.cz

STRAŠIDELNÝ POKEC

K Halloweenu neodmyslitelně patří i přátelé. Využijte tedy volného dne a videohovorem se spojte se všemi, na kterých vám záleží. Můžete se držet halloweenské tematiky a povyprávět si strašidelné a duchařské historky ze života, nebo zapomenout na Halloween a „pouze“ si povídat tak, jako kdyby vás od sebe nedělil display mobilního telefonu. Věřte, že i takto strávený Halloween vám vykouzlí úsměv na rtech.

Mohlo by se vám líbit

Jak vyrobit jednoduché podzimní dekorace?

marianne.cz