Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Jak přečíst více knih? Poslouchejte audioknihy!

Info ikona
Audiokniha

Jestli jste vášniví čtenáři a čtenářky váš seznam knih, které byste si rádi přečetli, se jistě stále rozrůstá. S časem je to přesně naopak, máme pravdu? A když už vaši oblíbenou knihu konečně držíte v ruce, sotva přečtete stránku, už se vám klíží víčka. Co s tím? Začněte poslouchat audioknihy! Povíme vám hned pět důvodů, proč byste tak měli učinit.

Karolína Peřinová | 13. 01. 2021

Audioknihy nejsou žádná novinka, jejich oblíbenost ale stále vzrůstá, a to i díky tomu, že se lidé naučili poslouchat podcasty. Kniha jim tak hraje ze sluchátek při cestě do práce, na procházce se psem nebo třeba doma při úklidu. Pokud milujete vůni papíru a svou domácí knihovnu považujete za největší bohatství, možná k audioknihám budete trochu skeptičtí. Nejdříve si ale přečtěte, proč jsme je začali poslouchat my. A nikdy už nechceme skončit!

1. Multitasking

Hned na začátek vám prozradíme tu největší výhodu, proč se audiokih už jen tak nevzdáme. Ať je to úklid, vaření, žehlení procházka nebo cesta autem, při všech těchto činnostech vám může v uších znít audiokniha, k jejíž papírové verzi byste se dostali až bůhví kdy. Může vám zpříjemňovat monotónní domácí práce, které jinak ze srdce nesnášíte. Zkuste si nějaký zajímavý příběh pustit např. k žehlení. Budete koukat, jak vám to uteče!

Mohlo by se vám líbit

2. Máte je kdykoli a kdekoli s sebou

A teď jedno přiznání. My knihomolky doma nevlastníme žádné malé kabelky. Všechny pořizujeme jen podle toho, jestli se nám tam vejde knížka. To je ale celkem omezující. Proto pokud během toho, co čtete např. Můj příběh od Michelle Obama s 432 stranami, za sebou nechcete tahat kufr na kolečkách, abyste si samou tíhou neztrhali záda, doporučujeme bývalou první dámu USA raději pohodlně poslouchat v telefonu. Ten se vám vejde do jakékoli malé kabelky, či kapsy a vy tak můžete každou volnou chvíli zaplnit „čtením“.

3. Vypravěči vás snadno vtáhnou do děje

Audioknihy často namlouvají známí herci a herečky. Díky tomu budete mít z příběhu zcela nový zážitek. Strhující přednes interpreta dokáže celé dílo pozvednout, získat si vaši pozornost a mnohem snadněji vás vtáhnout do děje. Aktuálně např. vyšla nová audiokniha Stephena Kinga, kterou namluvil Martin Preiss, herečka Eva Josefíková namluvila bestseller Zuzanin dech a poslechnout si můžete i herečku Janu Bernáškovou, která vám přečte svou knihu Jak přežít svého muže.

Mohlo by se vám líbit

4. Oči si odpočinou

Spousta lidí si čte před spaním a všichni víme, jak to často dopadá. Klidně byste četli dál, ale vaše oči protestují. Při poslechu audioknihy je klidně můžete mít zavřené a nechat je odpočívat od častého koukání do monitorů.

5. Jsou vždy skladem

Už se vám někdy stalo, že jste měli v merku žhavou novinku a ještě než jste se nadáli, byla ze všech knihkupectví fuč? S audioknihami se vám to nestane, na skladě je v e-shopu vždy a vy ji v uších můžete mít klidně do minuty od jejího zakoupení. Žádné čekání na dotisk, poštu nebo v dnešní době i otevření knihkupectví.

Kde poslouchat?

Audioknihy můžete poslouchat např. v aplikaci Audiotéka, Audiolibrix nebo si je můžete dokonce zapůjčit v městských knihovnách. Některé audioknihy lze stahovat či poslouchat také zdarma a zcela legálně. Např. na webu Českého rozhlasu slouží k tomuto účelu sekce Čtenářský deník a Radioteka.

Mohlo by se vám líbit