Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Jak rozšifrovat dress code?

Přišla vám pozvánka na zajímavou akci a nevíte, co na sebe? Poradíme vám. Známe totiž speciální kód, dress code!

Redakce Marianne | 4. 01. 2013

Black tie (někdy také Ultra Formal)

Jedná se o nejformálnější typ oděvu. Pokud váš partner není rozený elegán, z pozvánky na podobnou akci asi nebude příliš nadšený. Pro pány je totiž nutný smoking a jindy vyhovující společenský oblek s kravatou je prohřeškem. Také v případě dam je tento dress code jednoznačný. Oblečte si dlouhé večerní šaty. Jedinou benevolencí je, že nemusíte sáhnout výlučně po černé barvě, jak tomu bylo dříve.

Depositphotos_5775839_xs

Creative black tie

O poznání zajímavější variantou je creative black tie. Využít zde můžete svoje znalosti trendů a osobní styl. Dlouhé večerní šaty tak mohou být opatřeny módními potisky nebo kovovými aplikacemi. Zároveň můžete využít i stále aktuálních maxisukní, které doplníte o zajímavý top. Pro pány oproti black tie odpadá nutnost motýlku, nikoli však smokingu. Místo bílé košile si pod smoking mohou obléci elegantní košili černé barvy.

Semi formal

Na dlouhé večerní šaty a smoking můžete zapomenout až v případě, že na pozvánce bude stát semi formal. Doporučujeme se však řídit začátkem akce. Odpoledne můžete klidně vyrazit v elegantním kostýmu a váš doprovod v obleku, který nemusí být černý. To se však mění s šestou hodinou večerní. Partner by měl svůj oblek vyměnit za tmavý a vy vklouznout do slavnostnějších koktejlek.

Coctail

Jedná se událost neformálního, ale stále společenského charakteru. Šaty volte krátké (mladým dámám jsou povolené i mini) a hrajte si s materiály a doplňky. Partner si může vzít košili bez kravaty s rozhalenkou, večer by neměl zapomenout ani na sako.

Pár užitečných rad na závěr

Více je více: Nenechte se strhnout tím, že všichni okolo ignorují dress code, který je uvedený na pozvánce. Vy s davem jít nemusíte, a naopak v něm můžete zazářit. Zároveň tím prokážete úctu hostiteli a pořádané akci.

Komunikujte s hostitelem: Jestliže si přece jen nejste jistá, zda akce vyžaduje skutečně přísný outfit, raději se zeptejte hostitele nebo pořadatele akce. Pozvánka může klamat a v případě komorní akce typu black tie neurazíte ani ve stylových koktejlkách, ty by však měly zůstat u neutrální černé.

Netrapte ho: Každá z nás chce být někdy krásná a vyfintěná. O našich protějšcích to ale neplatí. Z nákupu smokingu, který si na sebe vezme maximálně třikrát za život, nebude vaše drahá polovička tolik nadšená jako vy z nákupu nových šatů. Vyrazit můžete i s kamarádkou!

Jak rozšifrovat dress code?