Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Jak rychle poznat, co je pro vaše tělo dobré a co ne? Naučte se číst potravinové etikety

Vyznat se ve světe potravin není vůbec jednoduché. Pulty obchodů nám nabízí vše možné i nemožné. Zlákat ke koupi nás může třeba poutavý obal, obsah už ale tak skvělý být nemusí. Jak se v etiketách potravin vyznat?

Karin Dimitrovová | 20. 12. 2017

Etikety dokážou být zrádné. Co všechny musí obsahovat a jak se v nich vůbec vyznat?

Obal musí samozřejmě obsahovat název výrobku, který by měl být uveden tak, aby nemátl kupujícího. Například jen obyčejná čokoláda - název mléčná čokoláda mohou nést pouze ty potraviny, které obsahují nejméně 25 % kakaové sušiny, 14 % mléčné sušiny a minimálně 3,5 % mléčného tuku. Potraviny s menším množstvím této přísady jsou pak označovány jako kakaová pochoutka. Většina takových kakaových pochoutek je pak tvořena zejména cukrem, tukem (často nechvalně proslulým palmovým olejem) a sušenou mléčnou syrovátkou. Kakaa je zde minimum.

Podobná situace nastává také u másla. Pod názvem máslo je možné prodávat pouze takovou potravinu, která obsahuje alespoň 80 % mléčného tuku. To je také důvod, proč na pultech už nenajdeme pomazánkové máslo, ale pouze pomazánkové nebo tradiční pomazánkové.

Složení výrobku

Složení je velmi důležitou součástí obalu. Obsažené složky musí být uvedeny v pořadí podle použitého množství. Narazíte-li tak třeba na potravinu, kde je na prvním místě cukr (a nejedná se o cukr samotný), určitě zbystřete. Složení se nemusí uvádět u potravin, které jsou tvořeny jen jednou složkou, jako je voda, ocet, máslo, mléko atd. Důležité je také nařízení, které říká, že složka uvedená nebo vyobrazená na obale, musí mít ve složení uveden procentuální podíl. Kupujete-li si tedy například brusinkový džus, musí být ve složení uvedeno, kolik procent brusinek obsahuje.

Označení Bio a další

Označení bio mohou používat pouze takové potraviny, které pocházejí z ekologického zemědělství, které dodržuje vysoké požadavky na ochranu přírody a životní podmínky zvířat. Samozřejmě musí bio potraviny dodržovat i všechny ostatní předpisy, které se vztahují i na běžné potraviny. „Biopotravina je zákonem ošetřené označení, pro které musí výrobce projít rozsáhlou administrativou a splňovat přísné podmínky,” vysvětluje Věra Čutková, majitelka internetového obchodu Bioplus.cz. Proto jsou také biopotraviny dražší než ty běžné. Spotřebitel neplatí jen za produkt, ale za celý udržitelný systém, který za tímto produktem stojí a je náročnější než u běžných potravin, při jejichž výrobě se nehledí na špatné podmínky zvířat, devastaci půdy, poškození životního prostředí i lidského zdraví a podobně.

Biopotraviny bývají často zaměňovány za potraviny označené jako farmářské, což ale může být omyl. I lokální farmář totiž může používat pesticidy, herbicidy nebo geneticky modifikované organismy, které jsou s označením Bio neslučitelná. „Spousta lokálních farmářů tyto látky nepoužívá a označení farmářský nemusí hned znamenat, že se nás výrobce snaží oklamat. Jde však o to, že název farmářský neposkytuje sám o sobě žádnou záruku, že potravina nebyla vypěstována za použití látek škodlivých pro člověka i přírodu,“ říká Věra Čutková.

Dalším označením může být například Fair trade, překladu jde o „férový obchod“ a jde o sociální přístup k výrobě potravin, který se snaží o pomoc producentům v zemích třetího světa. Označení Fair trade je známkou toho, že při výrobě byla chráněna práva a respektovány podmínky výrobců. Nejčastěji se jedná o kakao, kávu, čaj, banány nebo cukr.