Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jak se spí v prachovém peří?

Spíte v peří, nebo dáváte přednost umělým vláknům a dekám z různých jiných materiálů? Pokud patříte ke ctitelkám peří, máme pro vás několik rad, jak o tyto přikrývky pečovat a jak se zorientovat v nabídce obchodů, abyste si vybrala ty nejlepší.

Redakce Marianne | 11. 10. 2012

Pod peřinami spávaly naše prababičky i babičky. Dokážou udržet přirozenou teplotu těla, absorbují tělesnou vlhkost, a odrazují tak roztoče, kterým se ve vlhkém prostředí výborně daří. Jsou měkoučké a krásně lehké.

Jak poznáte kvalitní peřinu?

Vybírejte takové, které jsou naplněny velkými a lehkými peříčky. Když si na ni sáhnete, neucítíte žádná tvrdá místa. Peříčka by také neměla vykukovat z pokrývky ven. Pokud se to stane, svrchní látka není kvalitní a švy nejsou dobře ušité. Sledujte také procentuální zastoupení prachového peří. Čím je ho víc, tím lépe. Prachové peří totiž pochází z hrudníku hus a je velmi lehké a jemné. Každé pírko je tvořeno tisíci jemnými vlákénky. Klasické peří oproti tomu tvoří malá pera s brčky. Peříčka by měla být bílá, ale ani ta tmavší nejsou méně kvalitní.

peri

 

Není na škodu zeptat se také na to, odkud firma, která peřinu vyrobila, peří bere. „Obecně nejcennější peří pochází ze sibiřských chovů, neboť husy chované v tomto klimatickém pásu mají peří hustší, a tedy i kvalitnější,“ vysvětluje Lenka Kocourková, majitelka interiérového butiku À LA MAISON. Existují certifikáty, které vám kvalitu peří potvrdí.

 

Záruky poskytují především tyto certifikáty a certifikační firmy:

NOMITE: Mezinárodní označení vycházející z vědeckého výzkumu, které potvrzuje, že péřové produkty mají vysokou kvalitu, a jsou tedy vhodné i pro lidi alergické na domácí prach.

EDFA (European Down and Feather Association): Zaručuje dobrý zdravotní stav hus, z nichž peří pochází.

OEKO-TEX Standard 100: Je celosvětově nejuznávanější ekologické označení pro kvalitní textilie. Produkty s tímto označením byly analyzovány jedním z nejvýznamnějších mezinárodních institutů pro výzkum, a je tak garantována jejich naprostá nezávadnost.

IDFB (International Down and Feather Bureau): Kontroluje neopracovaný materiál (péřovou výplň), který je použit pro výrobu finálních produktů.

 

Nejžádanější peří má kajka

Pokud byste zatoužili po skutečném luxusu, hledejte přikrývky naplněné peřím islandské kajky. Když tyto kachny opouštějí hnízda po tom, co vyvedly mláďata, nechávají v nich hedvábně jemné chomáčky peří. Ty se pak sbírají a vyrábějí se z nich ty nejluxusnější kousky. „Peří je extrémně výhřevné, dokonale k sobě lne, je stále kypré a má velmi vysokou životnost. Mimo jiné jej používají například horolezci u svého vybavení pro extrémní výšky,“ popisuje Lenka Kocourková. Základní cena peřiny z kajčího peří se však pohybuje okolo 1180 eur za 1 m².

 

Co alergie?

Hodně lidí se peří vyhýbá kvůli tomu, že jim diagnostikovali alergii na peří. „Existují však výzkumy, které potvrzují, že v syntetických polštářích a peřinách se objevuje mnohem větší množství alergenů než v těch přírodních, péřových. Alergie na peří totiž byla prokázána jen u extrémně malého množství lidí. Navíc se v naprosté většině případů nejedná o alergie způsobené kvalitním peřím, ale o alergie na prachové částice, které se mohou ukládat v nekvalitních výrobcích plněných necertifikovaným peřím,“ doplňuje Lenka Kocourková.

 perina

 

Info Marianne.cz – jak se o peřiny starat:

1) Peřiny i polštáře můžete prát v pračce, ale musíte použít speciální prášek. Nejlepší je, když máte přímo program na péřové výrobky. Druhou variantou je chemické čištění v čistírně. Jen dejte pozor, abyste vybrali spolehlivý podnik, investovat do prachového peří a pak o ně přijít kvůli neprofesionálnímu čištění nepotěší nikoho.

2) Polštáře perte jednou do roka a počítejte s tím, že po třech, maximálně po pěti letech je budete muset vyměnit. Pokud chcete, aby vám vydržely co nejdéle, neměli byste je dlouhodobě zatěžovat v jednom místě. Pravidelně je obracejte.

3) Peřiny vám vydrží déle, protože nejsou tak namáhané jako polštář. Perte je jedenkrát za dva až tři roky.

4) Při stlaní peřiny pečlivě natřásejte, tak bude peří dlouho nadýchané.

5) Péřové přikrývky a polštáře můžete větrat venku. Dávejte však pozor na přímé slunce. Kdyby se přikrývka přehřála, peří by ztratilo svou původní strukturu.