Máslo patří mezi základní potraviny. Je jedinečné. Vždyť i všelijaké rostlinné tuky se snaží napodobit jeho lahodnou a jemnou chuť. Není ovšem máslo jako máslo. Vybírejte pečlivě.
Promotion

Složení másla
Základem pro výrobu kvalitního másla je pouze kvalitní a ideálně co nejčerstvější smetana. Čím je totiž čerstvější, tím je máslo lepší a trvanlivější. Másla vyráběná u nás zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku a nejsou v nich žádné konzervační látky ani emulgátory.

A co sledovat na obalu?
Skvělým pomocníkem pro výběr másla jsou značky kvality nacházející se na obalu, které zaručují, že je daný výrobek opravdu kvalitní. Nejznámějšími jsou Klasa, Regionální potravina či BIO.

Druhy másel u nás:

Máslo nebo tradiční máslo
Představuje výrobek získaný přímo z mléka nebo smetany s minimální trvanlivostí až 60 dní. Má smetanově mléčnou chuť a vůni.

Stolní máslo
Je z mrazírenské zásoby másla. Musí být označeno datem výroby a mělo by se spotřebovat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny. Obsahuje menší množství vitaminů.

Solené máslo
V řadě států, nejčastěji severských, je běžným tržním druhem másla. Solení působí nejen na chuť, ale ovlivňuje také obsah vody a tlumí růst mikroorganismů.

Přepuštěné máslo
Vyrábí se pomalým rozehříváním másla ve vodní lázni při teplotě nad 100 °C. Má mnohem delší trvanlivost i mimo lednici.

Náhražky másla

S jakými se můžete setkat?

Výrobky, které mají větší podíl vody. Obsahují také tzv. emulgátory – přídatné látky, které zajistí „správnou“ konzistenci. 

Tak zvaná „polotučná másla“ s nižším obsahem mléčného tuku, vyšším obsahem vody a nižšími výživovými hodnotami.

Jak se tyto náhražky označují? Nejčastěji coby máslíčko, raníčko nebo jednotlivá písmena ve slově „máslo“ nahrazují různými symboly, případně výrobek „s máselnou příchutí“.

Mnoho zajímavých receptů, článků a informací, včetně těch, jak poznat kvalitu másla i jiných potravin, si přečtěte na www.akademiekvality.cz.