Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

Jak v lednici skladovat potraviny, aby se nezkazily?

Správným uchováváním předejdete nadbytečnému plýtvání potravin, za což vám poděkuje nejen vaše peněženka, ale i životní prosředí.

Promotion | 12. 08. 2019

Je spočítáno, že třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. Přispívá k tomu jistě i způsob, jakým potraviny uchováváme. Správné skladování má totiž velký vliv na jejich trvanlivost. A kde nejčastěji většinu jídla máme? Ano, v lednici. Někdy tam ale s dobrým úmyslem dáváme to, co tam nepatří, což má pak opačný efekt a jídlo se rychleji zkazí. Kolikrát také máme špatně nastavenou teplotu nebo chaoticky uspořádané potraviny, které často přehlédneme a ony se ztratí v útrobách lednice. Objevíme je samozřejmě až po datu spotřeby. Jak tedy správně potraviny skladovat a jakou lednici si vybrat?

Dejte do ledničky teploměr

Často máme teplotu v lednici nastavenou příliš vysoko. Ideální teplota je okolo 5 °C, když je vyšší jídlo se logicky rychleji kazí. Je také dobré vědět, že nejtepleji je na horní poličce. Tam umístěte vychladlá hotová jídla určená k okamžité spotřebě. Do prostředního regálu směřujte otevřené konzervy a mléčné výrobky, uvařené a uzené maso. Na první poličce nad boxy skladujte maso a ryby. A co patří do dvěří? Tam bychom měli skladovat máslo, džemy a marmelády. Patří sem i mléko a nápoje. Vajíčka bychom měli skladovat v horní části dveří špičkou dolů, aby nepraskla.

Boxy na zeleninu a ovoce

Dnešní kombinované lednice se již dokáží specializovat na konkrétní druh potravin. Typicky se jedná kupříkladu o ovoce a zeleninu. Obojí budete chtít mít v lednici vždy po ruce a samozřejmě ideálně čerstvé. Určitě se proto zaměřte na modely s tzv. Crisper Boxem. Kombinovaná lednice, která se jím může pochlubit, bude disponovat speciálním boxem s vlnitým dnem, které zajistí, že bude zachována maximální čerstvost a křupavost po delší dobu.

Tip Marianne: Kombinovaná lednice s mrazákem nahoře Samsung RT58K7105SL/EO

okay

Banány do ledničky nepatří

Některé potraviny často končívají v lednici, i když tam nepatří. Jedná se třeba o česnek, brambory, cibuli, rajčata, papriku, pečivo, exotické ovoce a banány, které pod 10 stupňů hnědnou a ztrácí chuť.

Ledničková slepota

Známe to všichni – stojíme před otevřenou lednicí a doslova do zíráme a nemůžeme najít požadovanou potravinu. Kolikrát ani vlastně nevíme, co hledáme. Za tento čas se ale do ledničky dostane teplý vzduch a jídu to nedělá dobře. Zkuste obsah lednice uspořádat tak, aby vše mělo své místo a vy vždy hned věděli, kam sáhnout.

Chytré lednice

Lednice se dnes může tvářit i jako chytrá. Zmínit můžeme zcela základní funkci, kterou je třeba alarm nezavřených dveří, které zabrání již zmíněnému „civění do lednice“. Systém dlouho otevřené dvěře zaregistruje a po krátké chvíli může vizuálním či akustickým signálem upozornit, že něco není v pořádku. Nejmodernější kousky se pak již také dokáží spárovat s mobilním telefonem a na dálku vás informovat o stavu lednice a v některých případech i o samotném obsahu lednice. Také by za vás mohla jít nakoupit, že?

Výběr lednic je velmi bohatý. Proto hledání neuspěchejte a projděte si v klidu současnou nabídku internetových obchodů.