Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Jak vybrat správné pomůcky pro dentální hygienu?

Důkladná péče o zuby zaručí, že se nebudete muset bát usmát po celý zbytek života. Čištění zubů ale skutečně nekončí u kartáčku a pasty, jak si někteří myslí. Povolejte i mezizubní kartáčky, dentální nitě a ústní vody. A hlavně se naučte správnou techniku čištění!

Klára Mandausová | 11. 10. 2014

Pomůcka č. 1: Zubní kartáček

Při výběru zubního kartáčku se řiďte nejprve údajem o tvrdosti jeho vláken. Předně je důležité říci, že informace na obalech kartáčků bývají zavádějící. Měkký kartáček může u jiné značky představovat střední tvrdost anebo střední tvrdost u jiného výrobce naopak odpovídá „soft či ultra soft“ provedení. Nejprve se tedy poraďte se svým lékařem. Nejúčinnější jsou obecně měkké zubní kartáčky. „Měkká vlákna zubního kartáčku jsou proti zubnímu plaku nejúčinnější, navíc jsou také ohleduplná k přilehlým dásním, které nijak nedráždí. Naopak tvrdý kartáček dokáže významně poškodit dásně i samotné zuby,“ potvrzuje MDDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Pomůcka č. 2: Zubní pasta

Zubní pasta je častým reklamním lákadlem, které slibuje dokonale bílý chrup a ochranu před zubním kazem. Do jisté míry je pravda, že díky obsahu fluoru dochází k posílení tvrdé zubní tkáně a částečně i ochraně proti zubnímu kazu. Pasta je však hlavně doplňujícím kosmetickým prostředkem, a tak výběr je zcela na vašich preferencích, která značka nebo chuť vám sedí nejlépe. Fluor by měla obsahovat každá běžná zubní pasta pro dospělé.

Pomůcka č. 3: Mezizubní kartáčky

Každodenní používání mezizubního kartáčku je důležitým předpokladem pro kompletní vyčištění chrupu. Klasický kartáček nemá šanci dostat se do mezizubních prostor, kde se usazují zbytky potravy. Mezizubní kartáček odvádí skvělou službu zejména v případě čištění u stoliček, ale má svou funkci také u předních zubů. Velikost mezizubních kartáčků se od sebe barevně liší, s výběrem správných rozměrů vám pomůže dentální hygienistka.

Pomůcka č. 4: Dentální nit

Zubní nit je důležitá tam, kam se nedostane mezizubní kartáček. Využívá se v místech, kde se zuby překrývají a kam se nedostanete mezizubním kartáčkem. Kromě zubního plaku také účinně odstraňuje zbytky jídel. Dentální nit lze používat buď voskovanou, nebo nevoskovanou. „Pokud pacient nikdy dentální nit nepoužíval, doporučuji voskovanou, protože se lépe zavádí do mezizubí, snáze se s ní zachází a nit se při čištění netrhá. Nevoskovaná nit se hodí pro pacienty, kteří s ní již mají zkušenost. Se správným používáním nitě vám pomůže buď dentální hygienistka, nebo ošetřující zubař,“ vysvětluje doktor Šíma. 

Pomůcka č. 5: Ústní voda

Podobně jako zubní pasta je i ústní voda doplňkem, který kromě různých antibakteriálních látek obsahuje fluoridy, čímž chrání před zubním kazem. Na trhu najdete celou řadu ústních vod a můžete si vybírat podle toho, jaká chuť vám vyhovuje nejvíce. Vyplachovat ústní vodou stačí jednou denně nebo hned po jídle pro dobrý pocit z příjemnějšího dechu. Některé ústní vody ale jako vedlejší efekt negativně ovlivňují chuť a zabarvují zuby, takže jejich používání by mělo být jen dočasné, například po profesionální dentální hygieně provedené u zubaře.