Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nová práce v novém světě

Znáte základní pravidla? Nepodléhat panice. Neztratit smysl pro humor a neporovnávat se s tím, jak se nám dařilo dřív. Po několika měsících strachu jsme se vrátili do úplně jiného světa.

Karolína Peřinová | 29. 07. 2020

Autorka: Denisa Prošková

Švýcarská psychiatrička Elisabeth Kübler-Ross se původně věnovala zkoumání duševního rozpoložení lidí, kterým zemřel někdo blízký. Časem se ukázalo, že objevila univerzální model i na jiné z pohrom. Že lidé reagují s jemnými rozdíly stejně na smrt v rodině jako na oznámení těžké nemoci, ale i hospodářské krize a krachy. Dá se rozdělit do pěti fází. Procházíme fázemi šoku a ochromení. Pak popíráme, co se děje. Následuje strategie, která se nazývá smlouvání. Sami sebe přesvědčujeme, že je veškerý humbuk pořádně přitažený za vlasy a všichni přehánějí. Vzpomeňme si, jaký posměch budil člověk, který vystrčil začátkem března na ulici nos v roušce. Smlouvání s osudem pochopitelně nezabírá a střídá ho hněv a hledání viníků. Za všechno mohou ti pitomí lyžaři, kteří natáhli do Čech koronu z Itálie. Kvůli matkám, které nenasazují roušky kojencům v kočárku, všichni pomřeme, musíme je udat. A ti, co covid-19 chytili, si za to stejně mohou sami, protože kdyby dodržovali pravidla jako já, budou zdraví. Hněv střídá akceptace: je to tak, jak to je, co s tím naděláme? Pak přichází deprese. Pocity naprostého zmaru. Všichni zchudneme, zkrachujeme, přijdeme o práci. A až po depresi se vrátíme do „normálu“.

Jiná normalita

Život se nezastavil, jen se víc rozevřely sociální nůžky. Část lidí zchudla, spousta lidí na tom bude plus minus stejně jako před pandemii a menší procento naopak zbohatlo. Protože je na tom ale každý z nás jinak, psychicky i finančně, logicky se ani všichni nenacházejí ve stejné etapě. Díky tomu pochopíte, proč někdo mluví o pandemii jako o šanci a příležitosti změnit se k lepšímu. Jiný dostává hysterické záchvaty a má chuť rozdávat facky, když zaslechne píseň Zdeňka Svěráka: „Nemít prachy – nevadí, nemít srdce – vadí, zažít krachy – nevadí. Zažít nudu – jó, to vadí.“

Velké překvapení

Bez ohledu na to, jestli vnímáte uplynulé měsíce spíše filozoficky, a přemítáte nad tím, co se máte naučit, nebo je berete zatraceně prakticky a řešíte, z čeho zaplatíte nájem nebo zaměstnance, určitě jste se už trochu podivovali. Kroutili jsme hlavou nad tím, kdo...

...CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V SRPNOVÉ MARIANNE, kterou si můžete objednat až domů do schránky s POŠTOVNÝM ZDARMA. Objednávejte zde.

MONIKA ABSOLONOVÁ