Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jak z ložnice vytvořit dokonalou relaxační zónu

Špatně se vám spí? Přemýšleli jste někdy o tom, že je to možná tím, jakou máte ložnici? V následujících odstavcích vám poradíme, jak si zařídit ložnici snů, ve které budete usínat jako miminka.

Promotion | 24. 05. 2018

Poloha a barevná kompozice

Začněme úplně tím nezákladnějším. Pokud si budoucí ložnici právě vybíráte, zvolte vzdušný prostor, co nejdále od hlavního vchodu. Budete mít pocit většího bezpečí a útulnosti. Co se týče barevné kompozice, vybírejte rozhodně barvy, které na vás působí klidně a relaxačně.

Většina lidí volí tlumené tóny levandulové nebo zelené. Rozhodně se do ložnice nehodí barvy jako oranžová, žlutá nebo jakákoliv svítivá. Barvu osvícení volte také podle toho, na co jste zvyklí. Ideální je žluté osvětlení, které nepůsobí agresivně.

Skříň

Ložnicový nábytek

Pro vytvoření té správné harmonie by měl váš nábytek k sobě dokonale ladit. Pokud vás nebaví vybírat jednotlivé skříně do ložnice, postele či noční stolky a nejste zrovna designer – amatér, můžete si pořídit ložnicové sestavy.

Na čem se rozhodně nevyplatí šetřit je matrace, proto pečlivě vybírejte, porovnávejte a zkoušejte, než si nějakou definitivně pořídíte. Bádáte nad tím správným umístěním postele? Nejlepší místo pro klidný spánek je čelem ke dveřím. Nikdy svou postel neumisťujte hlavou k východu, protože tím podvědomě vzniká pocit nebezpečí.

Matrace

Vnější podmínky a stres

Máte-li v místnosti příliš suchého vzduchu, může to být také jedna z příčin nespavosti. Pokud vám situace nedovoluje otevřít okno (ať už kvůli zpívajícím ptákům nebo rušné ulici), pořiďte si zvlhčovač vzduchu. Poslední stopkou před klidným usínáním je takzvaný lidský faktor. Pokud máte v hlavě plno věcí, které potřebujete druhý den udělat, napište si je před spaním do diáře nebo na obyčejný papír. Hlava tak může všechno vypustit a vy spokojeně proniknout do říše snů.