Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

KAIZEN: Japonská filozofie, díky které zatočíte s výmluvami

Info ikona
Kaizen

Chceme začít běhat, psát si deník, vstávat s úderem šesté hodiny nebo každý den patnáct minut meditovat. Tyto krásné představy ale dříve nebo později vystřídají výmluvy, které nás od dané činnosti zrazují. Většina smrtelníků těmto výmluvám podlehne, pokud však znáte japonskou filozofii kaizen, pak se jimi nenecháte zlomit.

Japonské slovo kaizen vychází ze slova „kai“ (změna) a „zen“ (k lepšímu). Nejprve slovo odkazovalo k výrobním procesům, které Japonci začali uplatňovat po druhé světové válce. V tu dobu se do strojírenství implementovalo pět základních principů – týmová práce, osobní disciplína, vysoká morálka, kroužky kvality a zlepšovací návrhy. Díky těmto pěti elementům vzrůstalo japonské strojírenství, které se poměrně brzy stalo zárukou kvality. Není divu, vždyť filozofie kaizen vychází z myšlenky, že na prvním místě není zisk, nýbrž kvalita. Teprve kvalita totiž přinese firmě dlouhodobý zisk. I když by se mohlo zdát, že kaizen funguje pouze ve velkých společnostech a firmách, opak je pravdou. Bez problému lze tuto filozofii přenést i do běžného života, ve kterém nám kaizen dodá notnou dávku sebezapření a odvahy.

Mohlo by se vám líbit

S kaizen nejdále doběhnete

Kaizen netlačí na pilu, netouží po rychlých výsledcích ani megalomanských změnách. Naopak tato filozofie tvrdí, že velké výsledky vychází z mnoha malých změn v průběhu času. To znamená, že nikdy není pozdě začít se o sebe lépe starat, cvičit, podnikat či jen si zlepšit život. „Mnohdy máme širokou škálu výmluv proč něco nedělat. Obvykle od svých klientů slýchávám, že není čas anebo peníze. Přitom stačí tak málo a filozofie kaizen dokáže zlepšit život,“ doporučuje byznys mentorka Denisa Jedličková.

Pokud například chcete začít běhat, rozplánujte si tuto aktivitu do deseti dnů. „První den si dejte krátkou procházku, druhý přidejte do procházky minutu běhu, třetí přidejte dvě minuty běhu, a tak pokračujte.“ Po čase zjistíte, že bez větší námahy uběhnete dva kilometry, ze kterých se posléze stane kilometrů pět. Jak by řekl klasik - hlavně nepřepalte start. A to platí nejen při sportu, ale při každé aktivitě či úkolu, který děláte v duchu kaizen.

Info ikona
Kaizen

Začátkem to nekončí

To, že s nějakou činností začnete, ale není principem této filozofie. Podstatou je neustálé zlepšování. Na prvním místě totiž není finální výsledek, ale to, jak kvalitně pracujete či vykonáváte danou aktivitu. „Když uděláte první krok k nějaké činnosti, je potřeba zlepšovat postupně i ji. To platí jak ve volnočasových aktivitách, tak i v práci. Zlepšujte se neustále jen pomocí malých krůčků, úspěch se dostaví. Velké kroky totiž nejsou stabilní a snadno se vrátíte do zajetých kolejí,“ říká Jedličková. Možná vám postupné krůčky mohou přijít úsměvné a nedokážete jim dát příliš velkou váhu, ale věřte, že efekt se brzy dostaví. Časem zaznamenáte ve svém životě velký pokrok. Na nic nečekejte a začněte ihned, byť by mělo jít o drobnost a maličkost. Neodkládejte nový začátek, lepší fyzičku, pevnější postavu, novou práci anebo podnikání. Změňte svůj život k lepšímu postupně, krok za krokem, den za dnem.

Jak vyhrát boj s výmluvami?

To, že s něčím zlehka začnete, nedá výmluvám prostor. Kdo by neměl každý den minutu, dvě anebo tři na změnu? Proto se nebojte pustit do čehokoliv, o čem právě sníte. Pokud doopravdy budete postupovat po malých krůčcích, pak vaše hlava nestihne výmluvu vymyslet. Posléze se s danou změnou natolik sžijete, že výmluv už nebude třeba. Dobrou zprávou je, že filozofii můžete zařadit jak do pracovního života, tak i osobního. Držíme vám palce.

Zdroj: byznys mentorka Denisa Jedličková, kaizen.com

Mohlo by se vám líbit