Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jak žít po boku sportovního fanouška

Máte partnera, který si bez sledování sportovních přenosů neumí představit svůj život? Pak asi moc dobře víte, že takové soužití je někdy doslova neúnosné. Ovšem i to se dá změnit – a nemusíte svého muže ani vyměňovat za jiného.

Redakce Marianne | 12. 11. 2013


Pokud se váš partner při fotbalovém nebo jiném utkání v televizi proměňuje z inteligentního muže v něco, co se nedá ani popsat, pak nezoufejte ani nehledejte vinu u sebe. Chlapi jsou prostě takoví – mnoho z nich před televizní obrazovkou ztrácí svou osobnost. Jak říká psycholožka Shirley Glass, muži více než ženy potřebují zástupné vzrušení při sportovním výkonu nebo při jeho sledování. I proto jsou muži náchylnější ke sportovní ‚zombifikaci‘. „Hřiště je pro ně jediné místo, kde se mohou setkávat s mužskými vrstevníky,“ říká psycholožka. A koukat se na nějaký přenos nebo chodit s partou kamarádů hrát fotbal či volejbal, to je mnohdy jediný způsob, jak pěstovat chlapské kamarádství.

Neurážejte se, nerozvádějte se, změňte se!

Ano, čtete dobře – změňte sama sebe, nikoli svou drahou polovičku. Nemělo by to stejně smysl. Já se to například už naučila. Už po prvním roce manželství jsem pochopila, že můj muž je prostě fanda do fotbalové Slavie a že ho musím tak brát. A když jede na zápas, odhodí oblek, kravatu a nasadí si klubovou šálu a čepici, takže k poznání je jen stěží. Naučila jsem se dopřát mu jeho radost, a dokonce jsem ráda, když odjede. Lepší než křičet doma u televize. A jak tedy žít po boku sportovního blázna?

Zapojte se

Bude pro vás mnohem snadnější, když se pokusíte pochopit, PROČ váš partner sport miluje. Zkuste se zapojit sama, podívejte se s ním čas od času na fotbalové utkání nebo tenisový zápas, jednoduše – zúčastněte se také. Možná se děsíte zbytečně, i fotbalové utkání má svoje kouzlo… Totéž platí o ostatních sportech. Je váš muž blázen do kola? Zkuste se projet s ním. Běhá? Začněte běhat s ním.

Najděte si objekt zájmu

Nebaví vás sport, který si váš partner zamiloval? Čtěte aspoň noviny, abyste se dozvěděla něco o hráčích. Jak říká psycholožka Shirley Glass, ženy se častěji zajímají o mezilidské vztahy. Určitě se brzy dozvíte nějaké zajímavé i pikantní historky o hráčích a jejich rodinách.

Věnujte se sama sobě

Nebaví vás golf, na který váš partner chodí každou sobotu? Nevadí. Jděte si za svou vlastní zábavou a večer si vyměňujte dojmy. Berte to jako pozitivum, že máte volnou sobotu jen sama pro sebe, a užívejte si ji naplno. Nemusíte mu věnovat veškerý svůj čas i námahu, budete-li chtít ho doprovázet, běžte. Pokud ne, zajděte si, kam chcete vy – do kina, na výstavu, čtěte si, běžte do fitka s kamarádkou. „Ženy by měly opustit postoj závislosti na muži směrem k větší zodpovědnosti za vlastní život a také k pocitu, že s ním mohou volněji nakládat,“ radí psycholožka.

Domluvte se

Ideální je domluvit se na pravidlech ‚hry‘. Řekněte svému partnerovi, že se může dívat na to či provozovat ono, ale že se bude na oplátku věnovat vám – a to tehdy a tehdy. Případně si dohodněte, že spolu budete trávit každou druhou sobotu, zbytek si můžete užívat každý podle svého. Opravdu to funguje, jen to chce změnit myšlení. A pokud vám připadá, že to už vážně přehání, rozhodně si svoje pocity nenechávejte pro sebe, vzdálili byste se jeden druhému, a bohužel třeba už nenávratně.

Souvislející články

Zdraví

<span>Tajemství dlouhověkosti: Jak docílit pevného zdraví pomocí jídelníčku z modrých zón?</span>

Tajemství dlouhověkosti: Jak docílit pevného zdraví pomocí jídelníčku z modrých zón?

Zdraví

<span>Plavková sezóna se blíží: Jak posilovat břicho tak, aby se vám skutečně vytvarovalo dle vašich představ?</span>

Plavková sezóna se blíží: Jak posilovat břicho tak, aby se vám skutečně vytvarovalo dle vašich představ?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?