Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Jaké vlastnosti má ideální muž?

Info ikona
Ideální muž

„Princ ji políbil, vzali se a žili šťastně až do smrti.“ Tak končí většina pohádek. Co se ale z prince vyklube za pět nebo deset let? Je upřímný, spolehlivý a umí řešit rozpory? Partnerský vztah může být pohádkou, ale nestačí k tomu omamný pocit zamilovanosti na počátku.

Redakce Marianne | 15. 04. 2017

V mé praxi roky zpovídám ženy, které si hledají životního partnera, a často se jich ptám: Jaké vlastnosti by vlastně měl mít váš ideální partner? Poodhaluji vám ty nejzásadnější, po kterých u našich mužů toužíme.

Spolehlivost

My ženy se potřebujeme na muže spolehnout ve všech aspektech života. Chceme mít jistotu, že nás muž podpoří, když se budeme cítit slabé, budeme na mateřské anebo budeme řešit pracovní potíže. Náš chlap by pro nás měl být určitou emoční zdí, o kterou se můžeme opřít a najdeme v ní oporu v každé situaci. To, co na mužích nenávidíme, je nedodržování slibů a neschopnost nás emočně podržet, když to potřebujeme.

Ochránce

Možná je to otázkou evoluce anebo naší ženskou zranitelností. V každém případě ideální partner by měl být schopen nás ochránit a poskytnout nám nejen materiální, ale i emoční ochranu. Měl by zvládat naše emoční propady, pláč i situace, kdy se cítíme jakýmkoli způsobem slabé. Většina mých klientek mi potvrdila, že jim dělá dobře, když si je muž takzvaně hlídá a dokáže dát okolí jasně najevo: „Toto je moje žena a rodina, běda, jak jim ublížíte.“ Pocit, že jsme chráněny, přímo zbožňujeme.

Muž s velkým M

Ano, jak přirozené. Muž by měl oplývat všemi aspekty typického muže. Sice na jejich vlastnosti někdy nadáváme, na druhou stranu nechceme mít doma položenu s metrosexuálními sklony. Chceme, aby byl náš muž občas neoholený, byl z něj občas cítit mužský pot, a dokonce nám dělá dobře, když má kolem sebe bandu kamarádů, se kterou občas vyrazí do hospody nebo na fotbal. Jen je nesmí dát na první místo.

Dobrý otec

Stejně tak, jako chceme být dobrou matkou, očekáváme od našich partnerů, že je bude zajímat výchova našich dětí a budou to tátové se vším všudy. Proto nás tak dojímají muži, kteří to s dětmi a zvířaty umějí. Ideální partner by tedy měl být i dobrý otec, který se bude dětem věnovat, a zároveň nebude inertní vůči problémům s jejich výchovou. Chceme mít vedle sebe parťáka nejen pro vztah, ale i pro rodinu.

Citlivý milenec bez trucování

V naší ložnici nechceme ani náhodou prožívat hrubé porno příběhy a skrytě toužíme po milenci, který si s námi bude jemně hrát. Za celou dobu mé praxe jsem nenarazila na ženu, která by si přála, aby byl její milenec hřebec s pekáčem buchet na břiše, dal si s ní rychlovku a sex ukončil slovy: „Tak jaký jsem byl?“ Náš ideální partner by měl být v sexu vnímavý vůči našim jemným potřebám, měl by si s námi hrát a také by měl respektovat, když na sex nemáme chuť. Mezi nejhorší vlastnost našich mužů totiž patří ona urážlivost, když nedostanou sex, kdykoli si to přejí.

A pro inspiraci…

Kromě těchto pěti TOP vlastností ženy uvádějí: upřímnost, komunikativnost, smysl pro humor, schopnost vydělat peníze, schopnost přirozené autority, aktivní ve volném čase. A pro zajímavost, také je většině žen příjemné, když je jejich partner majitelem hezkého pozadí. :-)

Stejně tak jako vy dobře vím, že ideální partner neexistuje. A každý chlap, kterého máme doma, má své ‚mouchy‘. Pokud jste však zrovna ve fázi hledání životního partnera, je určitě dobré si říci, které důležité vlastnosti by váš životní parťák měl mít. Můžete například tolerovat jeho sklony k nepořádku, avšak když se na něj nebudete moci spolehnout, budete s ním dlouhodobě šťastná?

Napište si na kousek papíru svoji představu a od té neupouštějte. Výběr životního partnera je totiž jedním z nejdůležitějších životních rozhodnutí, která budete dělat.

Vizitka autorky:

Lenka Černá se více než dvanáct let zabývá osobním růstem, koučinkem a zdravým životním stylem. Zároveň založila Školu pro Ženy, kde se spolu s dalšími odbornicemi specializuje na pomoc ženám v různých životních oblastech. Více o Lence a jejích projektech se dozvíte na http://www.lenkacerna.cz/ a http://www.skola-pro-zeny.cz/kontakty/.