Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Jako v (ba)vlnce. Sezona vlněných svetrů a kabátů je v plném proudu

Info ikona
vlna

Schválně, kolik druhů vlny znáte? A víte, jak se o vlněné kousky starat, aby vám vydržely co nejdéle?

Eliška Vrbová | 11. 11. 2020

Zachumlat se do vlněného svetru nebo deky s hrnkem horkého čaje a dobrou knihou či seriálem. Tak nějak si představujeme ideální plán na podzimní večer. Jenže vyznat se ve všech těch druzích vlny je pro mnohé z nás trochu oříšek. Na naši neznalost a kouzelné slovíčko „vlněný“ tak často sázejí výrobci podzimního a zimního oblečení. 

Jak nenaletět? Při pořizování vlněných svetrů či kabátů rozhodně nezapomeňte pečlivě pročíst složení na cedulce nebo v popisku na e-shopu. Velmi často se totiž stává, že se za vlněný svetr či kabát vydává i ten, který skutečné vlny obsahuje třeba jen pouhých 5 % a zbytek je klasické umělé vlákno, jako třeba polyester nebo polyamid. 

Investice do pravé vlny se rozhodně vyplatí. Tento přírodní materiál získávaný ze srsti má spoustu pozitivních vlastností, a proto ho lidé už od pradávna vy­užívají nejen k výrobě oblečení, ale třeba i koberců a dalších textilií. Věděli jste, že vlna z ovcí jménem merino umí v teplém počasí chladit? Neznamená to, že byste se snad měla ve třicetistupňovém vedru obléci vlněný svetr a tím se ochladit, této vlastnosti ale hojně využívají výrobci funkčního oblečení na sport. Merino je i z toho důvodu nejpoužívanějším druhem vlny na světě, kromě ní ale existuje nepřeberné množství dalších typů. Mezi ty nejluxusnější rozhodně patří kašmír získávaný ze speciálního plemene koz. Z kozí srsti pochází i mohérová vlna. Angoru nám dávají králíci a alpaku zase stejnojmenné plemeno lamy. 

Mohlo by se vám líbit

Jak pečovat o vlnu?

Pokud chcete, aby vám vlněné kousky opravdu dlouho vydržely, nesmíte odfláknout péči. V případě svetru je ideální ruční praní ve vlažné vodě, do pračky ho vložte jen v případě, že má program vlna a spotřebič vaši dlouhodobou důvěru. Péči o vlněný kabát či sako byste pak rozhodně měla nechat na čistírně. 

Správné skladování

U svetrů může být trochu choulostivé i skladování, vlněným kouskům neprospívá pobyt na ramínku, ale měly by být pěkně složené v šuplíku, aby se vám nevytahaly do nežádoucího tvaru. I přes náročnější péči se ale nákup vlněných svetrů, kabátů, sak, čepic, šál nebo kalhot rozhodně vyplatí. Zahřejí vás, vypadají stylově, jsou šetrné k přírodě – a budou vám sloužit věky.

Kam pro vlněné kousky?
Mohlo by se vám líbit