Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

JANA BERNÁŠKOVÁ: Láska nám často zatemní mozek

Info ikona
Jana Bernášková

Křehká, ale taky švihlá, vtipná a šokující. Taková je herečka Jana Bernášková i její knižní prvotina.

Mám pocit, že každá žena se ztotožní s hlavní hrdinkou vaší knihy Jak přežít svého muže. Vždyť která z nás se někdy nezamilovala do charismatického „hajzlíka“? Čím to je, že nás tak přitahují frajírci, kteří jsou pro normální život nepoužitelní?

No právě proto, že jsou tak charismatičtí. Nezávislí, sví, nespoutaní. Dělají si vše po svém a hlavně s námi zametají. A pokud žena nezná svou hodnotu a nemá dobře vystavěné sebevědomí, což ve dvaceti letech má málokterá, tak ulovení takového muže nám dává pocit výjimečnosti a vítězství. Ovšem chyba je si myslet, že ho můžeme převychovat.

Hlavní hrdinka má hledání své lásky o to složitější, že má doma malou dceru z předchozího vztahu. Takže vlastně potřebuje chlapa, který bude milovat nejen ji, ale i její dítě. To byl i váš případ, že? 

Ano. V knize je mnoho témat, které jsem si odžila. Ve chvíli, kdy máte dítě, tak nového partnera nehledáte jen pro sebe, ale pro celou rodinu. Vybíráte spíš parťáka do týmu. Je neuvěřitelně těžké, aby si chemie mezi dítětem a partnerem sedla. Když se to nepovede, tak bude jeden z nich nešťastný a pak se vztah stejně velmi rychle rozpadne. A být novým třetím rodičem, to je velké téma samo o sobě.

Zmínila jste, že mnoho témat jste si odžila. Jak moc je tedy kniha autobiografická?  

To samozřejmě nemůžu říct, tím bych jí vzala kousek tajemství. Můžu ale prozradit radu mého manžela scenáristy, že do psaní musíte vkládat autentické momenty a vždy psát o tom, co dobře znáte a co vás upřímně zajímá. Čtenář tyto momenty pozná, zarezonují v něm. Takže nic z toho se nestalo, a přesto se vše odžilo.

To je ale hodně diplomatická odpověď. Jen nevím, jestli jí úplně věřím.

Samozřejmě že v podstatě jsem to já. Napsala to má hlava a duše, takže...

...CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ÚNOROVÉ MARIANNE.

Aktuální číslo Marianne v digitální podobě koupíte ZDE

Předplatné Marianne nebo jednotlivá čísla s poštovným zdarma pořídíte ZDE.

Únorová Marianne