Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jana Brejchová slaví kulatiny! Připomeňte si nejvýraznější role české Bardotky

Info ikona

Jedna z nejuznávanějších hereček minulého století slaví osmdesáté narozeniny.

Muži jí klečeli u nohou a filmová obec smekala před jejím hereckým talentem. Janu Brejchovou bychom dnešním slovníkem mohli označit za STAR, která však, na rozdíl od současných celebrit, neoplývala hvězdnými manýry. To možná bylo způsobeno i tím, že herečka neměla jednoduché dětství a dospívání. Vyrůstala společně s pěti sourozenci, zažila rozvod rodičů a už ve čtrnácti letech začala pracovat jako písařka. Pak ale Janu objevil režisér Jiří Sequens st., který ji obsadil do filmu Olověný chléb. Od té chvíle bylo jasné, že Jana Brejchová má před sebou hvězdnou kariéru. 


A jak nejlépe oslavit narozeniny Jany Brejchové? No přece zhlédnutím filmových snímků, ve kterých excelovala:


Vlčí jáma (1957)
Díky snímku Vlčí jáma se Jana Brejchová dostala do povědomí filmových diváků, a tak ho mnozí považují za jeden z nejzásadnějších filmů české Bardotky. Jana ve snímku Jiřího Weisse ztvárnila roli mladé schovanky, která hluboce přilnula ke svému otčímovi. Film natolik zaujal diváky i kritiky, až si z MFF v Benátkách v roce 1958 odvezl cenu FIPRESCI.


Vyšší princip (1960)
O filmu Vyšší princip se hovoří především ve spojitosti s druhou vlnou válečné prózy. Pokud vás zajímá téma druhé světové války, a zároveň chcete příběh, který není vystaven na klasickém schématu, pak se rozhodně podívejte na Vyšší princip. Herecký výkon Jany Brejchové je samotnou třešničkou na filmovém dortu. 


Noc na Karlštejně (1973)
Kdo by neznal filmový muzikál Noc na Karlštejně, ve kterém si Jana Brejchová střihla roli královny Elišky Pomořanské? Už teď nám v uších zní legendární text: "Lásko má, já stůňu, svoji pýchu já jen hrál... "

Noc na Karlštejně


Hodíme se k sobě miláčku? (1974)
Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Regina Rázlová, Iva Janžurová, František Peterka, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková...jedno výraznější jméno vedle druhého. Ve snímku Hodíme se k sobě miláčku? Jana dokázala, jak skvěle umí pracovat s komediálním žánrem, který je leckdy složitější než drama. 


Mladý muž a bílá velryba (1978)
Není sporu, že role Edity sedla Janě Brejchové na první dobrou. Snímek rozhodně nepatří mezi nejčastěji reprízované filmy, přesto by ho měli zhlédnout všichni, kteří chtějí vidět uhrančivý výkon Jany Brejchové. 


Kráska v nesnázích (2006)
Nová doba, avšak stejně skvělá Jana Brejchová ve své poslední filmové roli! Podívejte se na snímek, ve kterém po jejím boku zazářila také Aňa Geislerová či Jiří Macháček. 

Za celou redakci Marianne přejeme Janě Brejchové všechno nejlepší k narozeninám.

ČTĚTE TAKÉ: Šedesátky jsou zpět! Díky filmu Tenkrát v Hollywoodu se vrací retro trendy