Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Jarní očista šatníku ve čtyřech krocích

Také už koukáte po jarních kolekcích a v hlavě si představujete, jak ty nové kousky zkombinujete? Pak si ale vzpomenete, že máte přeplněnou skříň a že další halenka, kterou jste si ve výloze vyhlídla, se tam už nevejde. Ať už si chcete udělat místo pro nové oblečení, nebo svůj šatník zregulovat, teď je ta správná doba. Spousta lidí podstupuje jarní detox, tak proč neudělat očistu i vašemu šatníku. Třeba nakonec zjistíte, že podobnou halenku už doma máte, ale kvůli přeplněné skříni jste na ní zapomněla.

Karolína Peřinová | 15. 03. 2018

Dobře zorganizovaný šatník, ve kterém máte přehled o všem, co v něm je, vám ráno ušetří čas při přemýšlení na tím, co si vezmete na sebe. Sepsali jsme pro vás několik typů, jak postupovat při úklidu skříně a vyřazování oblečení, které už nenosíte. Tak jdeme na to.

V první řadě se připravte, že náš postup je nemilosrdný. Musíte být silná. Zapomeňte na to, že po očistě vám ve skříni zůstanou kalhoty, které tam léta skladujete a které jste měla naposledy na střední škole. Nic z toho, co zařazujete do kategorie "to si ještě nechám, třeba se to jednou bude hodit" tam nezůstane. Ale uvidíte, že výsledný pocit a pohled na vyklizenou skříň je k nezaplacení.

nothing to wear

1. Udělejte si prostor

Obsah vaší skříně zabere hodně místa, udělejte si proto prostor třeba na posteli nebo na zemi, kam doslova vyházejte vše, co ve skříni máte.

2. Vytvořte hromádky "určitě nechat", "možná nechat" a "určitě vyřadit"

Do těch pak třiďte jednotlivé kousky oblečení.

Určitě nechat – Tam dejte věci, které opravdu nosíte. Měly by tam zůstat i základní kousky šatníku jako bílá trička, bílá košile, dobře padnoucí džíny, černé kalhoty apod. Pokud máte sklony zařazovat do této hromádky až příliš oblečení, položte si následující otázky:

  • Sedí mi to dobře?
  • Měla jsme to na sobě za poslední rok alespoň jednou?
  • Je to stále můj styl?
  • Kdybych šla teď nakupovat, koupila bych si to?
  • Mám to s čím kombinovat?
  • A zásadní otázkou je: Cítím se v tom dobře?

Možná nechat – Oblečení, které jste zařadili do této hromádky, si vezměte na sebe a posuďte, jak se v tom cítíte a jak vám sedí. Něco si můžete ponechat a mít to třeba na spaní, na cvičení nebo na doma. Ale moc to nepřehánějte. Někdy je lepší koupit si nové kvalitní oblečení, než cvičit ve vyřazených legínách.

Určitě vyřadit - V žádném případě oblečení nevyhazujte jen tak do koše. To, co je ještě hezké a neobnošené, můžete darovat kamarádce, prodat na bazarech s oblečením nebo donést do secondhandů. Zbytek věnujte na charitu, kde vaše oblečení ještě dál poslouží.

trideni satniku

Tip pro kreativní duše: Pokud umíte šít, zkuste přešít staré oblečení, které jste chtěla vyhodit. Vzniknou tak nové originální kousky, ve kterých nikoho jiného neuvidíte. Můžete přešít třeba i pánské košile. Dají se z nich udělat slušivé letní šaty nebo halenka. A není to nic složitého.  

3. Přemýšlejte nad tím, jak uložíte oblečení zpátky do skříně.

Mělo by být voňavé a vyžehlené. Přesně takové, jaké si ho chcete vzít na sebe. Vymyslete si systém, který v šatníku budete dodržovat a který vám bude nejvíce vyhovovat. Vytříděním oblečení jste získala více místa a díky nepřeplněné skříni tak vidíte, co všechno tam máte. To vám ráno ušetří čas při přemýšlení, co si vezmete na sebe.

skrin

4. Zjistěte, jestli máte základní kousky šatníku

Zůstalo vám ve skříni bílé tričko z kvalitního materiálu? Dobře padnoucí jeany? Nevytahaný svetr? Základní kousky šatníku jsou cihly, na kterých pak stavíte celý outfit. Dají se kombinovat se spoustou věcí. Proto je dobré do nich více investovat a dbát na jejich kvalitu. Díky tomu vydrží déle.

Rada na závěr: Jarní očistu šatníku dělejte pravidelně každou sezónu. Vždy ukliďte zimní oblečení a místo něj uložte to letní. Budete tak mít víc místa ve skříni, lepší přehled o všem, co v ní máte a lépe se v ní vyznáte.