Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Je prekrastinace horší než prokrastinace?

Info ikona
Práce

Zaparkujete na prvním místě, které spatříte, i když to znamená, že k obchodu půjdete déle? Splníte pracovní úkol ještě před tím, než vás šéf o to požádá? A při úklidu rychle naházíte oblečení do skříně, aniž byste ho pečlivě roztřídili? Pokud jste alespoň na dvě z těchto otázek odpověděli ano, pak jste prekrastinátor! Vítejte v klubu.

Chorobné odkládání věcí na poslední chvíli je doménou prokrastinátorů. Vy, jako prekrastinátor, ale bojujete s opačným problémem – úkoly plníte dychtivě, a především rychle. Plná schránka nezodpovězených mailů je vaší noční můrou a se stejnou hrůzou si nedokážete představit, že byste některý ze svých úkolů museli odložit na následující den. Život prekrastinátora se může zdát produktivní a nalajnovaný, jenže má jednu slabinu, a tou je již zmiňovaný čas. Tak moc se snažíte danou aktivitu splnit, až častokrát zapomenete na kvalitu. „Práce kvapná, málo platná,“ říká české přísloví a možná ani netuší, že promlouvá právě k prekrastinátorům.

Mohlo by se vám líbit

Spánková prokrastinace aneb Když pravidelně oddalujete večerku

Závěrečné titulky seriálu naznačují, že je nejvyšší čas ulehnout do peřin, ale tichý hlásek vám našeptává, abyste si dopřáli ještě jeden díl? Vítejte v době, kdy záměrně oddalujeme čas usínání a raději dáváme přednost seriálům, sociálním sítím nebo nočnímu čtení knih. Vítejte v době, kdy dennodenně bojujeme se spánkovou prokrastinací.
marianne.cz

Je to sice dál, ale zato horší cesta

Prekrastinaci poprvé zkoumali vědci David Rosenbaum, Lanyun Gong a Cory Adam Potts, kteří na sedmadvaceti vysokoškolácích vyzkoušeli jednoduchý test. Přivedli je k uličce, ve které stály dva plastové kbelíky naplněné haléři. Jeden kbelík byl postavený blíže k účastníkům, druhý stál na konci uličky. Úkolem studentů bylo, aby vybrali jeden z kbelíků a přenesli ho ke stanovenému cíli. K překvapení vědců si většina studentů vybrala kbelík, který sice stál blíže k nim, zato byl dále od cílové čáry. „Chtěl jsem se ihned pustit do úkolu,“ vysvětlit jeden z účastníků. „Rychlé popadnutí kbelíku způsobilo, že se dokončení úkolu zdálo být pro studenty blíže,“ zhodnotili výsledek testu vědci pro BBC.

Prekrastinace jako synonymum neefektivity?

Znáte pocit, když si napíšete seznam úkolů a intuitivně začnete od toho nejjednoduššího? Díky tomu stihnete hned několik věcí a váš mozek se cítí jako král produktivity. U prekrasitnátorů to funguje na podobném principu. Tak moc chtějí úkol splnit, až naprosto přehlédnou, že některé věci dělají zbytečně a neefektivně. Radši vše udělají „hned teď“, než aby o dané aktivitě déle přemýšleli a třeba vymysleli lepší způsob, jak ji vykonat.

Myslete tedy na to, že prekrastinace není pokaždé výhra a občas je potřeba ji ukočírovat. Je sice lákavé mít všechny úkoly splněné dávno před deadlinem, avšak nikdy bychom neměli pracovat na úkor kvality. Pokud s prekrastinací bojujete, snažte se sešlápnout nohu z plynu a dát některým aktivitám čas. Plňte své úkoly pečlivě, s rozmyslem a neměřte úspěch podle toho, kolik času jste nad danou věcí strávili.

Zdroj: bbc.co.uk

Mohlo by se vám líbit

Proč odkládáte úkoly? Poznejte, jaký jste typ prokrastinátora

Také odkládáte úkoly a ve skrytu duše věříte, že se samy vyřeší? Vítejte ve světě prokrastinace, se kterou čas od času bojujeme všichni. Možná vás ale překvapí, že není prokrasitnátor jako prokrastinátor!
marianne.cz