Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

5 kroků, jak se chránit před rakovinou děložního čípku

Info ikona
Rakovina

V průměru každý den zemře v České republice jedna žena na rakovinu děložního čípků. Často zbytečně, protože nemoci lze díky pokrokům medicíny ve většině případů předejít. Jak se tedy před rakovinou děložního čípku můžeme chránit?

Děložní čípek tvoří spodní část dělohy, představit si ho můžete jako oboustrannou zátku. Zvenčí zabraňuje vstupu infekce z pochvy do dělohy a vejcovodů, v těhotenství pak naopak zabraňuje „vypadnutí miminka” tedy předčasnému porodu.

Tento pozoruhodný orgán vás ale dokáže i pěkně potrápit. Onemocnět může zánětem, který se nejčastěji projevuje výtokem a bolestí v podbřišku, ale i závažnějšími onemocněními, jakými jsou přednádorové změny či rakovina. Rakovinou děložního čípku onemocní ročně v Česku až 1000 žen, nejčastěji po 35. roce života. Až v 98 % případech jsou změny na čípku způsobené virem HPV (human papilloma virus). Vysoce rizikový lidský papilomavirus je v těle přítomen u 95 až 100 % žen s tímto onemocněním.

Mohlo by se vám líbit

Preventivní prohlídky jsou základ

Otěže svého osudu drží ženy do velké míry ve vlastních rukou. V České republice bohužel značná část ženské populace nenavštěvuje gynekologické preventivní prohlídky. „Můžeme pouze apelovat na české ženy, aby pravidelně chodily na gynekologické kontroly. Díky pravidelné gynekologické péči, případně využití moderních testů si mohou zachránit svůj vlastní život,“ upozorňuje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D. z Onkogynekologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty v Praze.

Mohlo by se vám líbit

Bujení nádoru může zůstat skryto

Lidské papilomaviry jsou nejčastější sexuálně přenosnou infekcí, během života se s ní setká okolo 80 % lidí. „U většiny populace vymizí HPV infekce během dvou let, u části přetrvává – často desítky let – a u části vede k rozvoji abnormálních nálezů,“ objasňuje profesor Sláma.

Ženám, které chodí poctivě na pravidelné gynekologické prohlídky, je v rámci preventivního programu každý rok prováděn cytologický stěr, jenž dokáže odhalit přednádorový stav. Problémem ale zůstává jeho nízká citlivost. Umožňuje záchyt jen kolem 60 až 75 % abnormálních nálezů, jelikož buňky, s nimiž diagnostici v laboratoři pracují, nemusí mít vždy onkogenní potenciál.

Bující rakovina tak může zůstat skryta, podobně jako k tomu došlo v případě devětatřicetileté Marie Veselé z Litoměřicka. „Prohlídky u gynekologa jsem nikdy nezanedbávala, chodila jsem na ně pravidelně. Ještě když jsem na jaře absolvovala screening formou stěru z děložního čípku, byl v pořádku. Jenže v červenci už bylo všechno jinak,“ vzpomíná maminka dvou malých dětí.

Vytrvalé krvácení ji přivedlo k lékaři znovu a po dlouhých týdnech nejistoty a čekání na výsledky různých vyšetření jí lékaři odhalili čtyřcentimetrový nádor. „Kvůli rodinné anamnéze mi byly rovnou odstraněny všechny ženské orgány, podstoupila jsem takzvanou radikální hysterektomii, včetně odebrání uzlin,“ popisuje dramatické okamžiky svého života.

Mohlo by se vám líbit

Test, který upozorní na přítomnost HPV virů

V průměru o 35 % citlivější než klasická cytologie je HPV DNA test, který dokáže v těle detekovat lidské papilomaviry ještě dříve, než začnou působit komplikace. Samotná pozitivita testu ještě neznačí onemocnění, vysílá ovšem varovný signál a upozorňuje, že by takové pacientky měly být důsledně sledovány, aby se včas zabránilo možnému rozvoji nemoci. Ačkoliv dosud není známa žádná spolehlivá metoda, která by dokázala virus z těla vypudit, obvykle si s ní imunitní systém poradí sám.

Jak se bránit rakovině děložního čípku?

1. Navštěvujte pravidelně svého gynekologa. Každá žena od 15 let nárok na preventivní gynekologickou prohlídku, jejíž součástí je i screening karcinomu děložního hrdla (tzv. onkologická cytologie), a to v jednoročních intervalech.

2. Nechte si provést HPV DNA test. Test, díky kterému lze s vysokou přesností zjistit přítomnost HPV v těle, je od letošního roku hrazen z veřejného zdravotního pojištění pro ženy ve 35. a 45. letech. Ostatní ženy si jej mohou zaplatit jako nadstandardní výkon (ceny se pohybují obvykle okolo 800 Kč).

3. Nechte se očkovat proti HPV. Očkování proti HPV je u nás ve věku 13 let hrazeno zdravotní pojišťovnou. Nejvhodnější je nechat se naočkovat ještě před zahájením pohlavního života, ale své opodstatnění má i ve vyšším věku.

4. Žijte v trvalém partnerském svazku. Jelikož je HPV pohlavně přenosná infekce, zvýšením počtu sexuálních partnerů se může zvyšovat také riziko, že se HPV virus dostane do organismu. Neznamená to ovšem, že se vždy jedná o onemocnění spojené s promiskuitou – i při prvním pohlavním styku se lze nakazit. Navíc virus dokáže přetrvávat v těle i desítky let, proto by i ženy, žijící v trvalém partnerství, rozhodně neměly prevenci zanedbávat.

5. Buďte informovaní. Osvěta je velice důležitá, a právě informovanost o nemoci a její prevenci je cílem Měsíce proti boji s rakovinou děložního čípku. Podívejte se například na webový portál nenechtonahode.cz, kde najdete veškerá fakta, edukativní videa s odborníky i zkušenosti pacientek. Další zdroj informací naleznete také na webové stránce neziskové organizace Loono, kde se tématem rakoviny děložního čípku také zabývají. Případně si můžete pustit Loono podcast s názvem O děložním čípku, prevenci rakoviny a očkování s prof. MUDr. Michalem Zikánem, PhD.