Aromatické, zdravé, delikátní! Vůně tohoto jídla vám v dlouhém podzimním večeru připomene léto - ale zároveň vás zahřeje. Dobrá kombinace.

Doba přípravy: 10 minut 

+ marinování

Doba pečení: cca 120 minut

½ menšího citronu, nejlépe bio

1 stroužek česneku

4 větvičky čerstvého rozmarýnu
(tím nešetřete)

3 lžíce olivového oleje

200 ml suchého bílého vína

500 g jehněčí plece bez kosti

sůl a pepř

1 větší cibule

2 menší rajčata

1) Šťávu z citronu vymačkejte do mísy (ne kovové) a ze zbylé kůry odkrojte cca polovinu, tu pak nakrájejte na velmi tenké nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, dvě třetiny rozmarýnu nakrájejte na malé kousky. Vše dejte do mísy k citronové šťávě, přilijte víno a 2 lžíce olivového oleje, promíchejte a do vzniklé marinády vložte maso. Přelijte marinádou (to pak občas udělejte i v průběhu marinování) a dejte na 24 hodin do chladničky.

2) Druhý den maso vyndejte, nechte z něj okapat marinádu, osolte a opepřete. Položte ho do pekáčku a potřete zbytkem olivového oleje, přikryjte (poklicí nebo alobalem), dejte do studené trouby do dolní části, zapněte troubu a navolte 200 °C. Až se rozpálí, pečte ještě  20 minut.

3) Přidejte cibuli, rajčata a polovinu marinády a znovu zakryjte. Snižte teplotu na 160 °C a pečte další hodinu a půl za občasného polévání marinádou a přelévání vypečenou šťávou. Posledních cca 5–10 minut pečte odkryté, aby maso zezlátlo. Jen pozor, raději hlídejte troubu, maso se snadno připálí!